ΥΓΕΙΑ

H μουσική του Mozart μπορεί να μειώσει τις κρίσεις επιληψίας, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες

Δύο Ιταλοί ερευνητές, ο δρ Gianluca Sesso και ο δρ Federico Sicca από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, έχουν πραγματοποιήσει μια συστηματική ανασκόπηση έργων, που σχετίζονται με την επίδραση της μουσικής του Mozart στην επιληψία. Όπως όλα δείχνουν, η καθημερινή ακρόαση της μουσικής για πιάνο, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων και τις μη φυσιολογικές εγκεφαλικές λειτουργίες σε επιληπτικούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα αυτά, προέκυψαν έπειτα από μία συνεδρία ακρόασης και διατηρήθηκαν μετά από παρατεταμένη περίοδο θεραπείας. Η ιδέα, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει, είχε πρωτοειπωθεί στη δεκαετία του ’90. Έκτοτε, έχουν γίνει αρκετές μελέτες, αλλά σε μικρούς αριθμούς ανθρώπων και με αβέβαια αποτελέσματα. Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα.

Η νέα μελέτη, (μετά-ανάλυση) των δύο επιστημόνων, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικής νευροφυσιολογίας “Clinical Neurophysiology”, καθώς έκαναν και τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, επιβεβαιώνοντας οριστικά τη  βασιμότητα της θεραπευτικής επίδρασης του Mozart στην επιληψία.

Δουλεύοντας σύμφωνα με αποδεκτές τυπικές μεθόδους για την ανάλυση της κλινικής θεραπείας, εξέτασαν 147 δημοσιευμένα ερευνητικά άρθρα, τα οποία στη συνέχεια αξιολόγησαν. Αυτό τους επέτρεψε να επιλέξουν 12 κομμάτια έρευνας, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ακρόαση του Mozart σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αφύσικης εγκεφαλικής δραστηριότητας και των κρίσεων στους ασθενείς με επιληψία. Η πάθηση είναι αρκετά συχνή, εμφανιζόμενη σχεδόν στο 1% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η μετα-ανάλυση δείχνει ότι μια περίοδος ακρόασης του Μότσαρτ μπορεί να μειώσει τις επιληπτικές κρίσεις που κυμαίνονται από 31% έως 66%, αλλά αυτό ποικίλλει από άτομο σε άτομο και ανάλογα με το μουσικό ερέθισμα που χρησιμοποιείται. Οι πρωτότυπες μελέτες για το Mozart Effect, χρησιμοποίησαν τη sonata για 2 πιάνα K448 και τη σονάτα για πιάνο Κ545.

Οι επιστήμονες, αν και κατέληξαν σε  αυτή την απόδειξη, δεν μπορούν ακόμα να δώσουν μία σαφή εξήγηση, για ποιο λόγο η μουσική του Mozart ηρεμεί τον εγκέφαλο των επιληπτικών ασθενών. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον δρ. Sesso, είναι πως «οι σονάτες του Mozart έχουν διακριτές ρυθμικές δομές που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες να επηρεάσουν την επιληψία».

 

Διαβάστε επίσης:

3 πρωινές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τον καρκίνο του μαστού;

Tι φταίει όταν υποφέρετε από συχνές κράμπες στα πόδια;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση