ΥΓΕΙΑ

Tι φταίει όταν υποφέρετε από συχνές κράμπες στα πόδια;

Photo by DANNY G on Unsplash

Εάν ταλαιπωρείστε συχνά από κράμπες στα πόδια και ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ίσως θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες των ποδιών, ξαφνικά γίνονται σφιχτοί και συσπώνται, εξαιτίας κιρσών.

Τα άτομα που τους εμφανίζουν είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μυϊκές κράμπες σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινου Δυναμικού των ΗΠΑ, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες.

Οι κιρσοί είναι μεγάλες, κατεστραμμένες και πρησμένες φλέβες που εμφανίζονται συχνά στα πόδια. Αυτό συμβαίνει επειδή η στάση του σώματος και το περπάτημα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα κάτω άκρα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά, λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Μερικές από τις κοινές αιτίες των κιρσών είναι η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η μεγαλύτερη ηλικία, η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό.

Photo by Lenin Estrada on Unsplash

Συμπτώματα κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες μπορεί να είναι επώδυνες και να εμφανίσουν σχετικά συμπτώματα όπως:

Σκούρες μοβ ή μπλε φλέβες

Κυματιστές και διογκωμένες φλέβες

Βαριά αίσθηση και πόνος στα πόδια.

Μυϊκές κράμπες και πρήξιμο στα κάτω άκρα

Επιδείνωση του πόνου μετά από καθιστή στάση ή ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα

Αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις φλέβες

Κνησμός γύρω από μία ή περισσότερες φλέβες

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τους κιρσούς;

Εάν δεν είναι πολύ οδυνηρό, ίσως να μην χρειάζεστε καθόλου θεραπεία. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται και είναι εξαιρετικά επώδυνα, απαιτείται ιατρική παρέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής, που μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από κιρσούς, όπως:

Άσκηση

Πρόκειται για έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους αυτό-φροντίδας για την αποφυγή ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας. Η άσκηση θα βοηθήσει στην πρόληψη και την ανακούφιση των κραμπών, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέποντας τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

Ζεστό ντους

Ένα ζεστό ντους θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μύες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μία παγοκύστη για να κρυώσετε τους φλεγμονώδεις μυς.

Αποφύγετε να κάθεστε ή να μένετε όρθιοι για αρκετή ώρα

Το να στέκεστε και να κάθεστε σε μια θέση για αρκετή ώρα, μπορεί να προκαλέσει πίεση στις φλέβες και να οδηγήσει σε πρήξιμο και πόνους.

Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή

Ενσωματώστε υγιεινές συνήθειες στη διατροφή σας. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθώς προκαλούν κατακράτηση υγρών, που μπορεί να είναι επιβλαβής για τους κιρσούς. Εναλλακτικά, πιείτε περισσότερο νερό, φάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και υγιή λιπαρά.

Κάλτσες συμπίεσης

Βοηθά τους μύες και τις φλέβες να μετακινήσουν το αίμα προς την καρδιά ασκώντας πίεση στα πόδια. Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε φαρμακείο.

Ανυψώστε τα πόδια

Η ανύψωση των ποδιών σας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της πίεσης στις φλέβες. Ανυψώστε τα πόδια στο ίδιο ύψος με την καρδιά σας.

Μπείτε σε φόρμα

Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κιρσούς. Το χάσιμο του περιττού βάρους, μπορεί να μειώσει την πρόσθετη πίεση στις φλέβες, το πρήξιμο και τον πόνο.

Μην φοράτε σφιχτά ρούχα

Τα σφιχτά ρούχα ενδέχεται να περιορίσουν τη ροή του αίματος, γι ‘αυτό θα πρέπει να φοράτε ρούχα χαλαρά που αφήνουν τις φλέβες σας να αναπνέουν.

Επίσης, εάν πάσχετε από κιρσούς, δοκιμάστε να φοράτε flat παπούτσια αντί για τακούνια.

Κάντε μασάζ στα πόδια

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό λάδι και κάντε μασάζ στην πληγείσα περιοχή που θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος και θα ανακουφίσει τον πόνο. Θυμηθείτε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στις φλέβες, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά να καλυτερεύσει την κατάσταση.

Πότε χρειάζεται η παρέμβαση του γιατρού;

Εάν έχετε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής στην καθημερινή σας ζωή, αλλά δεν έχει σταματήσει την επιδείνωση της κατάστασης σας, τότε θα πρέπει να δείτε άμεσα έναν γιατρό. Μετά από μια σωστή διάγνωση, σας θα συστήσει την ιατρική διαδικασία που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους κιρσούς.

 

Διαβάστε επίσης:

Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία και υπάρχουν 5 λόγοι γι’αυτό

Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις για τα πόδια μ’ ένα λάστιχο

8 τρόποι για να πετύχετε την ενδυνάμωση στα γόνατα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση