ΥΓΕΙΑ

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορούν να προβλεφθούν μέσω τεχνητής νοημοσύνης- Τι αναφέρει επιστημονική έρευνα

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Μόλις μία γυναίκα γεννήσει, οι γιατροί εξετάζουν τον πλακούντα για οτιδήποτε μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα υγείας για το νεογνό ή για μελλοντικές εγκυμοσύνες. Ο πλακούντας είναι ζωτικής σημασίας επειδή παρέχει αίμα, οξυγόνο και άλλες ζωτικές ουσίες στο μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου.

Στις ΗΠΑ, μια τέτοιου είδους εξέταση είναι χρονοβόρα και αρκετά δαπανηρή. Απαιτεί επίσης ειδικό μάτι, κάτι που δίνει μία λογική εξήγηση στο γιατί πραγματοποιείται μόνο στο 20% των γεννήσεων.

Χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, όλο και περισσότερες γυναίκες θα μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από μια εξέταση πλακούντα.

Photo by Ömürden Cengiz on Unsplash

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις εξετάσεις, οι γιατροί συνήθως αναζητούν έναν συγκεκριμένο τύπο βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, που ονομάζεται δεκαδική αγγειοπάθεια (DV). Ένα και μόνο νεκρό κύτταρο αίματος, θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ότι μια νέα μαμά διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει μια πιθανώς θανατηφόρα επιπλοκή, που ονομάζεται προεκλαμψία κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης, γεγονός που επηρεάζει το 2 έως 8 % των κυήσεων.

Σήμερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU) και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να εντοπίζει σημάδια DV σε εικόνες από ιστό πλακούντα. Κάθε μία από αυτές τις εικόνες, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμους σαρωτές , απεικονίζει ένα λεπτό κομμάτι πλακούντα με εκατοντάδες αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν εκπαιδεύοντας τον αλγόριθμο τους, για να αναγνωρίσουν το κάθε αγγείο σε μια εικόνα. Στη συνέχεια το “δίδαξαν” να αποφασίζει εάν κάθε μεμονωμένο αγγείο είναι υγιές ή κατεστραμμένο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες σχετικά με την εγκυμοσύνη όπως η υγεία της μητέρας, το βάρος που γεννήθηκε το μωρό κατι, πριν βγει το τελικό πόρισμα.

Εάν ο αλγόριθμος αποφασίσει ότι ακόμη και ένα αιμοφόρο αγγείο είναι κατεστραμμένο, επισημαίνει την εικόνα, ενημερώνοντας έναν γιατρό ότι αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ο αλγόριθμος εντόπισε σωστά τα κατεστραμμένα αγγεία στο 94% του χρόνου και τα υγιή αγγεία στο 96% του χρόνου, σύμφωνα με το έγγραφο των ερευνητών , που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Pathology.

Διαβάστε επίσης:

Ποια προβλήματα υγείας βρίσκονται πίσω από τη μηνορραγία

Κορτιζόλη: Γιατί η ορμόνη του στρες είναι σημαντική για την υγεία

Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία και υπάρχουν 5 λόγοι γι’αυτό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση