ΥΓΕΙΑ

Κορτιζόλη: Γιατί η ορμόνη του στρες είναι σημαντική για την υγεία

Photo by Ann Danilina on Unsplash

Ανεξάρτητα από το είδος του άγχους που αντιμετωπίζετε, η ορμόνη που επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος σας έως τα επίπεδα ενέργειας είναι κορτιζόλη.

Η κάποτε γνωστή ως «ορμόνη λίπους της κοιλιάς» παίζει πραγματικά πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία σας, αν και ναι, μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας. Η διατήρηση υγιών επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να βοηθήσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας , όπως και σε έναν ποιοτικό ύπνο.

Τι είναι η κορτιζόλη και ποια επίπεδα είναι φυσιολογικά;

Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες», καθώς το σώμα την απελευθερώνει σε περιόδους στρες, για να βοηθήσει σε ορισμένες λειτουργίες, όπως τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης . Κάθε φορά που βρίσκεστε σε κατάσταση “μάχης” ο οργανισμός την απελευθερώνει ως απάντηση.

Υποθετικά αυξάνεται φυσιολογικά το πρωί, για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε δραστήριοι και σε εγρήγορση. Παρόλα αυτά, για μερικούς ανθρώπους, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλά το πρωί, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να νιώθουν κουρασμένοι και άκεφοι. Επίσης, όταν αυξάνεται τη νύχτα ενδεχομένως να ευθύνεται στο γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε νωρίτερα ή αισθάνεστε κόπωση.

Η σύνδεση κορτιζόλης και άγχους

Δεδομένου ότι η κορτιζόλη σχετίζεται βαθιά με το άγχος (είτε σωματικό είτε ψυχολογικό), είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα επίπεδα του άγχους μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της με την πάροδο του χρόνου. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η κορτιζόλη μπορεί να επηρεαστεί, είναι από παρατεταμένο ή ανεξέλεγκτο στρες ή ακόμη και από τις σκέψεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαχείριση του στρες, είναι το κλειδί για την πρόληψη ανισορροπιών κορτιζόλης και των προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται με αυτήν. Είναι επίσης ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να διαχειριστείτε για να επαναφέρετε την ισορροπία της κορτιζόλης στον οργανισμό.

Συμπτώματα υψηλής ή χαμηλής κορτιζόλης

Δεδομένου ότι η κορτιζόλη επηρεάζει τόσα πολλά διαφορετικά συστήματα του οργανισμού, τα συμπτώματα χαμηλών ή υψηλών επιπέδων ποικίλλουν.

Υψηλά συμπτώματα κορτιζόλης

Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Αλλαγές στη λίμπιντο ή χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Η διάθεση αλλάζει με άγχος, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Cushing , που μπορεί να συμβεί όταν τα επίπεδα σας είναι αυξημένα για πολύ καιρό.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Cushing, σύμφωνα με την κλινική Mayo , περιλαμβάνουν:

Αύξηση βάρους και αποθέσεις λιπώδους ιστού, ειδικά γύρω από το μεσαίο τμήμα και το άνω μέρος της πλάτης, στο πρόσωπο και μεταξύ των ώμων

Ροζ ή μοβ ραγάδες στο δέρμα της κοιλιάς, των μηρών, του μαστού και των βραχιόνων

Λεπτό, εύθραυστο δέρμα που μελανιάζει εύκολα
Αργή επούλωση κοψίματος, τσιμπήματος εντόμων και λοιμώξεων

Ακμή

Photo by Sandra Kaas on Unsplash

Συμπτώματα χαμηλής κορτιζόλης

Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν μια πάθηση που ονομάζεται νόσος του Addison. Μια πιο συχνή επίδραση των χαμηλών επιπέδων κορτιζόλης, είναι η δευτερογενής ανεπάρκεια των επινεφριδίων, κατά την οποία ο εγκέφαλός αποτυγχάνει να τα σηματοδοτήσει ώστε να αρχίσουν να την παράγουν.

Η χαμηλή κορτιζόλη δεν προκαλείται πάντα από επινεφρίδια , αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν έχετε προβλήματα με την υπόφυση, η οποία ρυθμίζει τις ορμόνες.

Συμπτώματα ανεπάρκειας των επινεφριδίων ή νόσος του Addison:

Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις

Χαμηλή αρτηριακή πίεση που οδηγεί σε ζάλη όταν στέκεται

Πόθος για αλάτι

Συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως εφίδρωση

Σκούρο δέρμα στο πρόσωπο, το λαιμό και την πλάτη των χεριών

Ανώμαλες περίοδοι της έμμηνου ρύσεως

Κόπωση

Απώλεια μυών

Απώλεια βάρους

Αλλαγές διάθεσης

Πώς να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα κορτιζόλης

Διαχειριστείτε το άγχος

Είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε, αλλά επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης προκαλούνται από άγχος, είναι σημαντικό να βρούμε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του στρες.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή 

Όσο αποφεύγετε τη ζάχαρη, ρυθμίζετε τα επίπεδα σακχάρου και κατά συνέπεια την κορτιζόλη

Σε κάθε περίπτωση αν διαπιστώσετε τα συμπτώματα αυτά, καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Διαβάστε επίσης:

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης

Τα 6 σημάδια στο δέρμα που προειδοποιούν για προβλήματα με την καρδιά

8 λόγοι που μπορεί να βγει εσφαλμένα θετικό ένα τεστ εγκυμοσύνης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση