ΥΓΕΙΑ

Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία και υπάρχουν 5 λόγοι γι’ αυτό

Photo by Luis Galvez on Unsplash

Το κλάμα, ως συνήθως προκαλείται από έντονες συναισθηματικά στιγμές, δυσάρεστες ή ευχάριστες. Η φυσική αυτή αντίδραση, δεν αφορά μόνο την ψυχολογία αλλά έχει ειδική σημασία και για την υγεία, αφού είναι ένας μηχανισμός που αναπτύσσει το σώμα για να εκτονωθεί από διάφορες καταστάσεις. Επομένως δεν πρόκειται για σημάδι αδυναμίας, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά άμυνας και αντίδρασης του οργανισμού.

Δείτε παρακάτω τα πέντε οφέλη που έχει το κλάμα για την υγεία:

1. Άγχος

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια κάποιων αγχωτικών περιόδων. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά πριν το σώμα αρχίσει να χαλαρώνει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS). Όταν ενεργοποιηθεί, το PNS έχει μια ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με αρκετές μελέτες , το κλάμα όχι μόνο μπορεί να τη μειώσει, αλλά να την κρατήσει υπό έλεγχο.

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

3. Συσσώρευση τοξινών

Τα δάκρυα μπορούν να απομακρύνουν διάφορες τοξίνες από τα μάτια, όπως ο καπνός και η σκόνη. Επίσης με το κλάμα, τα δάκρυα ξεπλένουν τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω του στρες. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, οδηγώντας έτσι σε μια ελαφρύτερη διάθεση. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά αισθανόμαστε πιο ήρεμοι μόλις κλάψουμε.

4. Εναλλαγές διάθεσης

Εάν αναρωτιέστε γιατί η συμπεριφορά σας έχει γίνει επιθετική και συνεχίζετε να αισθάνεστε ανήσυχοι και ευέξαπτοι τον τελευταίο καιρό, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να υπάρχει σωστή απάντηση. Η αλλαγή της διάθεσης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Ένας τέτοιος λόγος είναι η συσσώρευση μαγγανίου στο σώμα.

Όταν κλαίμε, αυτή η περίσσεια ποσότητα του, αποβάλλεται από τον οργανισμό μαζί με τα δάκρυα. Αυτό μειώνει τη συγκέντρωση του στο σώμα και ως αποτέλεσμα, σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

5. Πόνος

Όταν βιώνει κανείς σωματικό πόνο, συνήθως κυλούν ασυναίσθητα κάποια δάκρυα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μειώνει την αίσθηση του πόνου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι εκτός από ένας τρόπος να ξεσπάτε, το συναισθηματικό κλάμα απελευθερώνει οξυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τόσο τον σωματικό όσο και τον συναισθηματικό τους πόνο.

Να θυμάστε ότι τα δάκρυα μπορούν να κυλήσουν τόσο εξαιτίας ενός πόνου, όσο και ευτυχίας. Το αποτέλεσμα όμως εξίσου θετικό και για τις δύο περιπτώσεις. Επομένως, μη συγκρατείτε τον εαυτό σας και αφήστε το σώμα να αντιδράσει με τον τρόπο που εκείνο επιλέγει σε κάθε στιγμή έντασης της ζωής σας.

 

Διαβάστε επίσης:

3 tips για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής

Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία

Τι μαρτυρά η ακμή για την υγεία ανάλογα με το σημείο όπου εμφανίζεται

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση