ΥΓΕΙΑ

Η αιτία που προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σπάνια αναφέρεται

Photo by Everton Nobrega from Pexels

Όποιος έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γνωρίζει πολύ καλά πόσο επώδυνη αίσθηση είναι, αλλά τα συμπτώματα μπορεί στην πραγματικότητα να δείχνουν ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, θα μπορούσε να είναι μια ελάχιστα γνωστή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο μηρυκασμού.

Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ισχυρίζονται ότι, λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων τους, το σύνδρομο αυτό, συχνά συγχέεται με διαταραχές του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία. Ωστόσο, αντί να προκαλείται από τα πράγματα που τρώμε, αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με άγχος και στρες.

Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Κάθε φορά που το σώμα αρχίζει να αισθάνεται αυξανόμενη ένταση, αντιδρά με παλινδρόμηση και μπορεί στη συνέχεια να «μάθει» να επαναλαμβάνει αυτήν την αντίδραση με την πάροδο του χρόνου. Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν, ότι «αυτή η άποψη ενισχύεται με θετικούς συσχετισμούς, όπως ανακούφιση από το άγχος και το στρες μετά την παλινδρόμηση, καθώς και με αρνητικούς, όπως η δυσφορία της προσπάθειας να καταστείλει την εσωτερική ένταση χωρίς να συμβεί η παλινδρόμηση.

Ωστόσο είναι δύσκολο να διακρίνουν αν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί στρες ή αν ισχύει ακριβώς το αντίστροφο.

Από όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση, όπως βήχας, δυσκολία στην κατάποση και αναπνευστικά προβλήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός καούρας (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας) και παλινδρόμησης ήταν οι δύο μεγαλύτεροι δείκτες, ότι κάποιος αντιμετώπιζε πραγματικά το σύνδρομο μηρυκασμού.

Εάν αντιμετωπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, θα ήταν καλό για εσάς να παρατηρήσετε εάν προκύπτουν από το άγχος.

Σε περίπτωση που το διαπιστώσετε, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να λάβετε μια ορθότερη διαγνωση.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από την ψυχοθεραπεία και τις ασκήσεις με τεχνικές αναπνοής, τα οποία βοήθησαν τους πάσχοντες να μειώσουν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς εμφανίζεται η τενοντίτιδα και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τι είναι και τι το προκαλεί

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία ενός πονοκεφάλου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση