ΥΓΕΙΑ

Πώς το υπερβολικό άγχος μπορεί να βλάψει τη σωματική υγεία

Ο τελευταίος χρόνος έχει δώσει σε όλους αρκετούς λόγους να ανησυχούν, όμως το υπερβολικό άγχος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής κάποιου.

Ως “υπερβολική ανησυχία” χαρακτηρίζεται το συναίσθημα που έχει ένα άτομο για μια κατάσταση που του προκαλεί πολύ έντονο άγχος ή το κάνει να αισθάνεται άβολα, σύμφωνα με το WebMD.

Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα. Η χρόνια ανησυχία πολλές φορές οδηγεί σε μη ρεαλιστικούς φόβους και σκέψεις μιας επικείμενης καταστροφής και επηρεάζει τις σχέσεις σας με τους άλλους και την ικανότητά σας να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, μπορεί επίσης να βιώνουν κρίσεις πανικού, να χάνουν τον ύπνο τους και είτε να σταματήσουν να τρώνε είτε να τρώνε πάρα πολύ.

Το άγχος που προκαλείται από την ανησυχία, ενδέχεται επίσης να επηρεάσει το νευρικό σας σύστημα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Hope for Healing. Το ανθρώπινο σώμα παράγει μια ορμόνη στρες που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να ελέγξει τη διάθεση, τον φόβο και τα κίνητρα ενός ατόμου. Διεγείροντας μια εσωτερική απόκριση μάχης ή πτήσης, η κορτιζόλη προετοιμάζει το σώμα να ανταποκριθεί στον κίνδυνο επιταχύνοντας τον καρδιακό παλμό και αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα.

Μπορεί επίσης να σταματήσει τις σωματικές λειτουργίες, όπως οι πεπτικές, ανοσοποιητικές ή αναπτυξιακές διαδικασίες. Εάν υποφέρετε από υπερβολική ανησυχία, θα μπορούσατε να έχετε μια διαταραχή άγχους , σύμφωνα με το Harvard Medical School.

Οι διαταραχές άγχους είναι συχνές

Όπως αναφέρει το WebMD, η ανησυχία μέχρι ένα σημείο, μπορεί να είναι επωφελής και φυσιολογική, αλλά δεν πρέπει να είναι μακροχρόνια ή να επηρεάζει την κοινωνική σας ζωή, τις καθημερινές δραστηριότητες ή την καριέρα σας.

Η χρόνια ανησυχία είναι μόνο ένα συστατικό της ψυχικής ασθένειας, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη χημεία του εγκεφάλου, τη γενετική, την προσωπικότητα και τα γεγονότα της ζωής ή από συνδυασμό αυτών των παραγόντων κινδύνου. 

Η υπερβολική ανησυχία και το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική δυσχέρεια, πεπτικά προβλήματα, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το Medical News Today.

Η κορτιζόλη προκαλεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει να καταπολεμά τις λοιμώξεις, θέτοντας κάποιον σε κίνδυνο να μολυνθεί από μια σοβαρή ασθένεια.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το άγχος είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμο. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% των ατόμων που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή, αναζητούν θεραπεία από κάποιον ειδικό

 

Διαβάστε επίσης:

Οι εφαρμογές γυμναστικής μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την κινητικότητα στους ηλικιωμένους

3 τρόποι να καταπολεμήσετε την απώλεια μυϊκής μάζας

Η δύσκολη παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση