ΥΓΕΙΑ

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D από το πρώτο έτος ζωής αποτρέπουν την παιδική παχυσαρκία

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να υιοθετήσουν τα παιδιά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, η παιδική παχυσαρκία, συνεχίζει να πλήττει ένα μεγάλο τμήμα του δυτικού πολιτισμού και της χώρας μας.

Μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός βρέφους, μπορούν να το αποτρέψουν από την παχυσαρκία, όταν θα φτάσει στην εφηβική του ηλικία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition , χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερα από 300 παιδιά από μία ομάδα περίπου 1.800 συμμετεχόντων που είχαν ξεκινήσει να μελετιούνται από τότε που ήταν ακόμα βρέφη. Οι ερευνητές παρατήρησαν αυτά τα παιδιά, τα οποία επιλέχθηκαν από 50 γειτονιές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο Σαντιάγο της Χιλής, μέχρι και την εφηβείας τους  εξετάζοντας κυρίως αν διέτρεχαν κάποιο καρδιακό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μέτρηση της συγκέντρωσης αίματος στην ηλικία του ενός έτους και εξέτασαν τη σχέση που είχε με τον δείκτη μάζας σώματος στις ηλικίες 5, 10 και 16-17 ετών.

Μετρήθηκε επίσης το ποσοστό της μάζας λίπους και μυών και της βαθμολογίας του μεταβολικού συνδρόμου και των συστατικών του (περιφέρεια μέσης, αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, αντίσταση στην ινσουλίνη) στην ηλικία των 16-17 ετών.

Όπως αναφέρθηκε στο Futurity, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον μονάδα βιταμίνης D στο αίμα ενός παιδιού στο πρώτο έτος της ηλικίας του, σχετίζεται με βραδύτερη αύξηση του  ΔΜΣ  μεταξύ 1 και 5 ετών, μια χαμηλότερη βαθμολογία μεταβολικού κινδύνου στην ηλικία των 16-17 ετών, με λιγότερο σωματικό λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα στην εφηβεία. Εν ολίγοις, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον πρώτο χρόνο της ζωής συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας σε όλη την εφηβεία.

«Δεν μπορούμε ποτέ να πούμε από μια μελέτη παρατήρησης εάν υπάρχει αιτία, αλλά τουλάχιστον από προγνωστική άποψη, το γεγονός ότι ένα μόνο μέτρο, αυτό της  βιταμίνης D  στην πρώιμη ζωή, προβλέπει καρδιαγγειακό κίνδυνο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Εδουάρδο Βιλαμόρ (Eduardo Villamor), καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Michigan).

 

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στην υγεία σας αν λαμβάνετε καθημερινά πολυβιταμίνες;

Aνακαλύφθηκε η ουσία που κάνει τον κορονοϊό θανατηφόρο

Ποια είναι η σχέση μεταξύ φλεγμονής και διαβήτη;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση