ΥΓΕΙΑ

Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την υπογονιμότητα της γυναίκας

υπογονιμότητα
Photo by RODNAE Productions from Pexels

Βιολογικά η ηλικία μιας γυναίκας, είναι καθοριστική για μια επιτυχή σύλληψη. Όμως σήμερα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο της μητρότητας πριν από τα 30 ή ακόμα και από τα 35 έτη.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη γονιμότητα και σε πιο μικρή ηλικία.

Παρόλα αυτά, δεν ευθύνονται πάντα οι ιατρικοί λόγοι. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πολύ έντονοι. Σε αυτούς καλείται να ανταποκριθεί και μια γυναίκα η οποία προσπαθεί να συλλάβει. Το στρες και το άγχος, είναι δύο παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, ανεξάρτητα με την ηλικία.

Κάτι που οδηγεί σε άγχος είναι η οικονομική ανασφάλεια, τόσο ως προς τα έξοδα που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέχρι και έπειτα στην ανατροφή του παιδιού.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα

Μερικές φορές οι γυναίκες έχουν πολλά αναπαραγωγικά ζητήματα που προκαλούν προβλήματα στη σύλληψη αργά ή γρήγορα. Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα περνά από PCOD (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), τότε οι πιθανότητες υπογονιμότητας είναι υψηλότερες. Ένα ζευγάρι περιγράφεται ως “στείρο” αν δεν είναι σε θέση να συλλάβει μετά από μια προσπάθεια για ένα χρόνο. Ένα από τα κύρια συμπτώματα του PCOD είναι η ακανόνιστη ή απουσία ωορρηξίας, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύλληψη.

Ακόμη και μια μη θεραπευμένη πυελική φλεγμονώδης νόσος και η ενδομητρίωση, καθιστούν δύσκολη την εγκυμοσύνη. Όλα αυτά τα είδη αναπαραγωγικών διαταραχών, προκαλούν εμπόδιο στην εγκυμοσύνη ανεξαρτήτως ηλικίας. Εκτός από τη θεραπεία με ακτινοβολία, η τήρηση σύγχρονων πρακτικών αστικοποίησης όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, είναι οι αυξανόμενες αιτίες της υπογονιμότητας.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν γνωρίζετε για το πρόβλημά σας να συλλάβετε

Η επιλογή θεραπείας γονιμότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να συλλάβετε. Όμως, αυτή απαιτεί επίσης αλλαγή στις συνήθειες του τρόπου ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του καπνίσματος, της μείωσης του αλκοόλ εάν είστε βαριά πότες.

Εάν ένα ζευγάρι είναι κάτω των 35 ετών, ο γυναικολόγος είναι πολύ πιθανό να προτείνει πρώτα να δοκιμάσει έναν φυσικό τρόπο. Αν αυτός αποτύχει τότε προτείνει η ενδομήτρια γονιμοποίηση και η εξωσωματική προτείνονται ανάλογα με την κατάστασή τους.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες η εξωσωματική συστήνεται άμεσα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας.

Διαβάστε επίσης:

Νέο εμβόλιο εξαλείφει και αποτρέπει τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

Pfizer: Ξεκινά κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε εγκύους

Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση