ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Ποινή μητρότητας»: Ο όρος που περιγράφει το τίμημα της μητρότητας στην εργασία

μητρότητα
Photo by Vitor Pinto on Unsplash

Η «ποινή μητρότητας» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους κοινωνιολόγους για να περιγράψει τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στο χώρο εργασίας.

Όλοι έχουμε ακούσει για το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, αλλά το χάσμα των αμοιβών μεταξύ μητέρων και άτεκνων γυναικών, είναι μεγαλύτερο από αυτό μεταξύ ανδρών και γυναικών χωρίς παιδιά.

Έρευνα από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι η διαφορά αμοιβών μεταξύ μητέρων με δύο παιδιά και άτεκνων γυναικών, είναι 25% καθ ‘όλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής τους.

Όσον αφορά το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, τη στιγμή που το πρώτο παιδί της γυναίκας είναι 12 ετών, το ωρομίσθιο της είναι 33% χαμηλότερο από αυτό ενός άντρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών.

Οι μητέρες τείνουν να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από συγκρίσιμες γυναίκες χωρίς παιδιά. Αυτό το «μισθολογικό χάσμα μητρότητας» έχει αναφερθεί σε πολλές μελέτες.

Επιπλέον σύμφωνα με το «Gender Action Portal» του Χάρβαρντ, οι μητέρες αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετα μειονεκτήματα σε σύγκριση με άτεκνες γυναίκες και άνδρες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυοι γυναίκες θεωρούνται λιγότερο αφοσιωμένες στις δουλειές τους, λιγότερο αξιόπιστες και έγκυρες, πιο συναισθηματικές και πιο παράλογες από ό, τι οι  μη έγκυοι γυναίκες διευθυντές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δυσκολευτεί να διακρίνουν μεταξύ του εάν οι πραγματικές διαφορές στην παραγωγικότητα μεταξύ μητέρων και μη-μητέρων, «κρύβονται» πίσω από την «ποινή της μητρότητας» ή εάν βασίζονται στις διακρίσεις.

Σύμφωνα με μια μετά-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο «sciencedirect.com», τα κενά στους μισθούς που σχετίζονται με την απόκτηση ενός παιδιού, οφείλονται κυρίως στην επιλογή που κάνουν οι μητέρες σε θέσεις εργασίας και επαγγέλματα που αμείβουν λιγότερο. Το χάσμα αυτό, είναι εμφανώς μικρότερο στις σκανδιναβικές χώρες.

Διαβάστε επίσης:

4 σημάδια ότι έχετε ένα τοξικό αφεντικό

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε μια μέρα στην ψυχική σας υγεία

Ψυχική υγεία vs ψυχική δύναμη: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση