ΥΓΕΙΑ

Νέο εμβόλιο εξαλείφει και αποτρέπει τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

ουρολοίμωξη
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) είναι μια συχνή και επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα. Ο πόνος και το τσούξιμο κατά την ούρηση είναι πολύ έντονα και μπορούν να πλήξουν άτομα κάθε ηλικίας

Μόλις η μόλυνση γίνει αντιληπτή από τον ασθενή, ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της λοίμωξης, είναι η θεραπεία με αντιβιοτικά. Αυτά όμως πολλές φορές αποδεικνύονται αρκετά δυνατά για το σώμα, ενώ αρκετά συχνά, οδηγούν πιο εύκολα στην επιστροφή της λοίμωξης.

Το ευχάριστο νέο, που έρχεται να ανατρέψει αυτή την κατάσταση έρχεται από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Duke, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που όχι μόνο καθαρίζει τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά επίσης έχει τη δύναμη να αποτρέψει την επιστροφή της λοίμωξης. 

Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο λόγος για τον οποίο οι μολύνσεις επιστρέφουν εύκολα προκαλώντας τις επίπονες ουρολοιμώξεις, είναι ότι ο οργανισμός στέλνει Th2 κύτταρα στη θέση της λοίμωξης, τα οποία αν και επιδιορθώνουν κατεστραμμένο ιστό, δεν έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν βακτηριακά παθογόνα όπως τα κύτταρα Th1.

Για να αντισταθμίσουν τη φυσική απόκριση του σώματος, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εμβόλιο το οποίο στοχεύει τα βακτηριακά παθογόνα και καλεί περισσότερα κύτταρα Th1 στην ουροδόχο κύστη. Αυτό σημαίνει ότι “διδάσκει” κατά κάποιο τρόπο αποτελεσματικά στον οργανισμό, πώς να καταπολεμήσει τις μελλοντικές λοιμώξεις σε περίπτωση που κάποια από αυτές, προσπαθήσει να επιστρέψει. 

Το εμβόλιο χορηγείται μέσω καθετήρα και στα τεστ εκτελείται με μολύνσεις από Ε. Coli . Αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη ένεση εξάλειψε και τη μόλυνση και επιπλέον εμπόδισε την επιστροφή της.

Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές προτού διανεμηθεί ευρέως το εμβόλιο, αλλά για άτομα που πάσχουν από χρόνια ουρολοίμωξη, αυτή είναι μια λύση που υπόσχεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε αρκετά μεγάλο βαθμό. 

Διαβάστε επίσης:

Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα μας

Η κορυφαία αιτία που προκαλεί κόπωση στις γυναίκες

Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση