ΥΓΕΙΑ

Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν γονιδιακή θεραπεία κατά της γήρανσης

επιστήμονες
Photo by CDC on Unsplash

Οι επιστήμονες στο Πεκίνο ανέπτυξαν μια νέα γονιδιακή θεραπεία που μπορεί να αντιστρέψει ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης σε ποντίκια και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Τα ευρήματα αυτό είναι αρκετά σημαντικά και αυτό γιατί μπορεί κάποια μέρα να συμβάλουν σε παρόμοια θεραπεία για τον άνθρωπο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στο περιοδικό Science Translational Medicine, περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα έγγραφο η μέθοδος, που περιλαμβάνει την απενεργοποίηση ενός γονιδίου που ονομάζεται kat7, το οποίο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την κυτταρική γήρανση.

Η συγκεκριμένη θεραπεία που χρησιμοποίησαν και τα αποτελέσματα ήταν μια παγκόσμια πρωτιά, δήλωσε ο συν-επιβλέπων του έργου καθηγητής Κιού Ζινγκ, ειδικός στη γήρανση και την αναγεννητική ιατρική από το Ινστιτούτο Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS).

Η ομάδα των βιολόγων από διαφορετικά τμήματα του CAS, χρησιμοποίησε τη μέθοδο CRISPR / Cas9 για να εξετάσει χιλιάδες γονίδια, ώστε να εντοπίσει εκείνα που ήταν ιδιαίτερα ισχυροί οδηγοί κυτταρικής γήρανσης.

Εντόπισαν 100 γονίδια ανάμεσα σε περίπου 10.000 και το kat7, ήταν αυτό που συνέβαλε περισσότερο στη γήρανση των κυττάρων, σύμφωνα με τον Ζινγκ.

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Το Kat7 είναι ένα από τα δεκάδες χιλιάδες γονίδια που βρίσκονται στα κύτταρα των θηλαστικών. Οι ερευνητές το απενεργοποίησαν στα συκώτια των ποντικών χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται φακοϊικός φορέας.

“Μόλις δοκιμάσαμε τη λειτουργία της θεραπείας σε διαφορετικά είδη κυτταρικών τύπων, στα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, στα μεσεγχυματικά προγονικά κύτταρα, στα ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα και στα κύτταρα του ήπατος ποντικού. Για όλα αυτά, δεν είδαμε κανένα ανιχνεύσιμο με κυτταρική τοξικότητα. Και για τα ποντίκια, δεν είδαμε ακόμη κάποια παρενέργεια. ”

Παρ ‘όλα αυτά, η μέθοδος απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους, ανέφερε ο Ζινγκ.

“Είναι ακόμα απαραίτητο να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του kat7, σε άλλους τύπους κυττάρων ανθρώπων και άλλων οργάνων ποντικών και στα άλλα προ-κλινικά ζώα προτού χρησιμοποιήσουμε τη στρατηγική για τη γήρανση του ανθρώπου ή άλλες συνθήκες υγείας”, είπε.

Η Κου είπε ότι ελπίζει να είναι σε θέση να δοκιμάσει τη μέθοδο σε πρωτεύοντα, αλλά θα απαιτούσε μεγάλη χρηματοδότηση και περισσότερη έρευνα πρώτα.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τα 3 τρόφιμα που θα επαναφέρουν την όσφρηση και τη γεύση σας

Ποιο είδος επιχείρησης αναδείχθηκε απρόσμενα από την πανδημία

Ποιες θεραπείες κατά του κορονοϊού είναι ακατάλληλες για παιδιά και εφήβους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση