ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ θα ανιχνεύει με ακρίβεια την εγκεφαλική διάσειση με δείγμα από σάλιο

Photo by Everton Nobrega from Pexels

Μία εγκεφαλική διάσειση, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή. Για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση της, οι γιατροί αναγκαστικά βασίζονται στις εκτιμήσεις της «καλύτερης εικασίας» βάσει υποκειμενικών αναφορών για τα συμπτώματα από τους ίδιους τους ασθενείς.

Σύντομα όμως, θα είναι σε θέση να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, μετρώντας τον αριθμό ορισμένων μορίων στο σάλιο ενός ατόμου.

Η νέα μελέτη που ήρθε στο φως, από το Πανεπιστήμιο Penn State, ξεκίνησε με σκοπό να βρει εναλλακτικές τεχνικές, που μπορούν να προσφέρουν γρήγορες και ακριβείς διαγνώσεις διάσεισης, για να βοηθήσουν σε αποφάσεις σχετικά με το εάν οι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο παιχνίδι μετά από τραυματισμό.

Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε σκέλη γενετικού υλικού που ονομάζεται microRNA, το οποίο είναι άφθονο στον εγκέφαλο, οδηγώντας την ομάδα να υποψιάζεται ότι τα αλλοιωμένα επίπεδα θα μπορούσαν να υποδείξουν σημάδια εγκεφαλικού τραυματισμού.

Για να δοκιμάσουν αυτήν την υπόθεση, οι ερευνητές ανέλυσαν το σάλιο 538 ατόμων. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν βιώσει διάσειση εντός δύο εβδομάδων πριν από τη μελέτη. Το άλλο μισό δεν είχε παρόμοια εμπειρία, αλλά είχε συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά, όπως άγχος, κατάθλιψη, κόπωση και χρόνιοι πονοκέφαλοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την αλληλουχία του RNA, για να αξιολογήσουν το σάλιο περίπου των μισών. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μια στατιστική μοντελοποίησης για την έρευνα της συσχέτισης μεταξύ μίας εξαρτώμενης μεταβλητής και μιας ή περισσότερων ανεξάρτητων μεταβλητών και μηχανική μάθηση για να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ των προφίλ microRNA των συμμετεχόντων με διάσειση και εκείνων χωρίς.

Στη συνέχεια, η ομάδα δοκίμασε 200 ακόμη περιστατικά και κατάφερε να εντοπίσει ποια από αυτά είχαν βιώσει διάσειση.

Ενώ η τεχνολογία χρειάζεται περεταίρω βελτίωση προτού γίνει ένα επιτόπιο τεστ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το ιατρικό προσωπικό, οι ερευνητές λένε ότι η προσέγγιση εξέτασης του σάλιου, είχε καλή απόδοση σε σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες μεθόδους δοκιμών. Η ομάδα εργάζεται τώρα για την επικύρωση και την επιπλέον ανάπτυξή της.

 

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Πιο αξιόπιστοι και από τα τεστ οι σκύλοι-ανιχνευτές του κορονοϊού

H τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα ανιχνεύει τον κορονοϊό από το βήχα

Έρχεται ρινικό σπρέι που προστατεύει από τον κορονοϊό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση