ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που η γυμναστική μπορεί να εμποδίζει την απώλεια βάρους

Photo by Scott Webb on Unsplash

H πρώτη κίνηση που κάνουν οι περισσότεροι μόλις πάρουν την απόφαση να χάσουν βάρος είναι να ξεκινήσουν τη γυμναστική. Αυτή η επιλογή σίγουρα είναι καλή για την υγεία όμως δεν σημαίνει ότι θα σας βοηθήσει απαραίτητα να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε.

Σε αρκετές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλοί παραπλανητικοί τίτλοι που σε πρώτη ανάγνωση σας «συμβουλεύουν» να σταματήσετε να γυμνάζεστε για να χάσετε βάρος.

Αυτή η θεωρία φυσικά και δεν ευσταθεί, αφού η γυμναστική ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, συσφίγγει του μύες και βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα ανάλογα με την ένταση, καίτε αρκετές θερμίδες.

Η αναπληρωτρια καθηγήτρια στη «Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου» Υόρκης, Τζένιφερ Κακ, σχετικά με αυτό το θέμα ανέφερε ότι είναι πραγματικά δύσκολο να δημιουργήσει κανείς ένα τόσο μεγάλο έλλειμα σε θερμίδες μόνο με τη γυμναστική.

Παρά  το γεγονός ότι πολλοί έχουν εφαρμογές γυμναστικής στα τηλέφωνα και τα ρολόγια, λίγοι σκέφτονται πραγματικά για το τι πράγματι σημαίνει δαπάνη σε θερμίδες. Επικρατεί η τάση να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε κατά την προπόνηση και ναι υποτιμούν τις θερμίδες που καταναλώνουν μετά την προπόνηση και γενικότερα σε ολόκληρη τη μέρα.

 

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Ειδικά στην περίπτωση μετά από ένα υπερβολικά απαιτητικό πρόγραμμα έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγαλύτερες μερίδες φαγητού από όσο θα όριζε το ημερήσιο διατροφικό τους πλάνο. Πολλές φορές τυχαίνει ειδικά οι μαραθωνοδρόμοι να κερδίσουν βάρος καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας τους εξαιτίας των ενεργειακών ροφημάτων που έχουν περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο «ακραίος» αθλητισμός δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα χάσετε βάρος, δίνοντας συγχρόνως το ελεύθερο να τρώτε ό,τι θέλετε.

Ακόμα και τα οργανικά υγιεινά καταστήματα που πουλάνε θρεπτικά τρόφιμα δεν αποτελούν εγγύηση για άμεση απώλεια κιλών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε θερμίδες.

Μετά την προπόνηση σίγουρα ενδείκνυται ένα υγιεινό ρόφημα όμως αν συνοδευτεί και με ένα πιάτο φαγητό «πιάνεται» σαν διπλό γεύμα, ακυρώνοντας την προσπάθεια στο γυμναστήριο.

Η Κακ, η οποία έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της παχυσαρκίας, της διατροφής και της σωματική άσκησης, προτείνει να βρει ο καθένας τη δική του ισορροπία. Τα οφέλη που προσφέρει τόσο μία υγιεινή διατροφή όπως και η άσκηση είναι ανεκτίμητα για τον οργανισμό.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει κανείς να επηρεάζεται τόσο εύκολα από τους παραπλανητικούς τίτλους που αποτρέπουν από τη γυμναστική. Το μόνο που εγγυάται την απώλεια βάρους με ασφάλεια είναι ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής από τον διαιτολόγο και ένας ουσιαστικός διάλογος με τον γυμναστή ώστε να μπορέσει να προτείνει τα καταλληλότερα προγράμματα για εσάς.

 

Διαβάστε επίσης:

Δίαιτα ή γυμναστική; Ποια προστατεύει τις γυναίκες από τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι εφαρμογές γυμναστικής μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την κινητικότητα στους ηλικιωμένους

Γιόγκα vs Zumba: Ποιο από το δύο είδη γυμναστικής βοηθά περισσότερο στην καύση του λίπους;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση