ΥΓΕΙΑ

Οι εφαρμογές γυμναστικής μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την κινητικότητα στους ηλικιωμένους

ηλικιωμένοι
Photo by Anna Shvets from Pexels

Οι εφαρμογές και οι φορητές συσκευές είναι αρκετά δημοφιλείς στους millennials και τους Gen Z, αλλά τι γίνεται με τους ηλικιωμένους; Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, μια εύχρηστη εφαρμογή γυμναστικής για ηλικιωμένους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να πέφτουν κάτω, βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν καθημερινές ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Οι πτώσεις στο σπίτι είναι μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία των ηλικιωμένων, ειδικά εκείνων που ζουν μόνοι. Δυστυχώς, ενήλικες με περιορισμένη κινητικότητα ή οικονομικούς πόρους μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε μαθήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δύναμης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι ερευνητές παρείχαν σε μια ομάδα ηλικιωμένων iPad και κάθε συσκευή ήταν εξοπλισμένη με την εφαρμογή “Keep on Keep Up” ή KOKU, η οποία είναι εύχρηστη για αρχάριους και περιέχει ασκήσεις γυμναστικής χαμηλής έντασης.

Photo by cottonbro from Pexels

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε ειδικά για ηλικιωμένους από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και διαθέτει καθημερινές ασκήσεις και ρουτίνες κινητικότητας, καθώς και κίνητρα για περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Κάθε χρήστης εισάγει λεπτομέρειες υγείας για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης και η εφαρμογή διαθέτει επίσης παιχνίδια παιδείας για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια στο σπίτι και τη γνώση άλλων παραγόντων ευεξίας, όπως η ενυδάτωση και η σωστή διατροφή.

Τα 28 θέματα της μελέτης προέρχονταν από το Meals on Wheels of Central Texas, καθώς πολλοί συμμετέχοντες έχουν σημαντικούς περιορισμούς κινητικότητας και ελάχιστα δίκτυα υποστήριξης. Αφού συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα άσκησης που βασίζεται στην εφαρμογή, οι συμμετέχοντες σημείωσαν σημαντική βελτίωση στη σωματική κινητικότητα και περισσότερη ευελιξία στην ολοκλήρωση εργασιών, όπως το να σηκώνονται από μια καρέκλα με ευκολία, να ανεβαίνουν σκάλες και να κάνουν μεγάλες βόλτες.

Η απώλεια κινητικότητας είναι πολύ συχνή με την ηλικία, αλλά δυστυχώς, οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν πρόσβαση σε πόρους όπως η φυσικοθεραπεία ή τα μαθήματα άσκησης, έχουν λίγες ευκαιρίες για να στραφούν για τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσουν τη δύναμή τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις με βάση τη δύναμη και την ισορροπία μειώνουν τις πτώσεις έως και 42% και η δημιουργία φιλικών προς το χρήστη εφαρμογών κινητικότητας, προσφέρει δωρεάν πόρους σε όλους τους ηλικιωμένους και συμβάλλει στην προώθηση της συνολικής ευεξίας για την πρόληψη τραυματισμών και την ευκολία της ανεξάρτητης διαβίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Έξυπνα tips γυμναστικής για νέες μαμάδες

3 τρόποι να καταπολεμήσετε την απώλεια μυϊκής μάζας

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Tags: