ΥΓΕΙΑ

Ο μειωμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για μια σοβαρή και συχνή πάθηση

ύπνος
Photo by Lina Kivaka from Pexels

Όλοι γνωρίζουν ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος συνδέεται με την καλή υγεία και ότι σε μια αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα σημαντικός κίνδυνος, ο οποίος δεν αναφέρεται συχνά. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο μειωμένος ύπνος μπορεί να προκαλέσει άνοια.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging, συμμετείχαν 2.610 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούν στον ύπνο. Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με την εγρήγορση, τη συχνότητα του ύπνου, τον χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούν, την ποιότητα του ύπνου, τη διάρκεια και το ροχαλητό.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της υγείας των συμμετεχόντων, όπως η άνοια και ο πρόωρος θάνατος. Τα αποτελέσματά τους διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται για 7 έως 8 ώρες (η συνιστώμενη ποσότητα για τους ηλικιωμένους ενήλικες ).

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση από τη μελέτη, είναι ότι εκείνοι που συνήθως χρειάστηκαν περίπου 30 λεπτά ή περισσότερο για να κοιμηθούν είχαν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από άνοια. Άλλοι παράγοντες, όπως η δυσκολία να είστε σε εγρήγορση όλη την ημέρα, η κακή ποιότητα ύπνου και (και πάλι) ο ύπνος πέντε ή λιγότερες ώρες τη νύχτα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ειδικοί στο Sleep Foundation προτείνουν να απενεργοποιήσουμε το τηλέφωνό μας και άλλες συσκευές τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξαπλώσουμε να κοιμηθούμε, επειδή η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να καταστέλλει τη μελατονίνη (βασική ορμόνη για τον έλεγχο του κύκλου ύπνου-αφύπνισης). Συνιστούν επίσης να μη γίνεται κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο, διότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του.

Εναλλακτικά μπορεί κανείς να να πιεί μια κούπα τσάι από βότανα, τα οποία έχουν ηρεμιστική επίδραση στο σώμα. Μια ποικιλία χαμομηλιού ή λεβάντας είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικές επιλογές. Κάτι που επίσης μπορεί να βοηθήσει, είναι ένα ποδόλουτρο σε ζεστό νερό για 20 λεπτά πριν πάτε για ύπνο και αυτό γιατί ο εγκέφαλός σας θα αισθανθεί τη δραματική αύξηση της θερμοκρασίας στα πόδια και θα ηρεμήσει τους μυς και τα νεύρα σε όλο το σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ρομπότ για άτομα με προβλήματα όρασης

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα smartphones μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του δέρματος με μεγάλη ακρίβεια

H τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα ανιχνεύει τον κορονοϊό από το βήχα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση