ΥΓΕΙΑ

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

κορονοϊός και μετάλλαξη
Photo by Anna Shvets from Pexels

Η χρήση μάσκας θα συνεχίσει να επιβάλλεται ακόμα και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, καθώς έχει αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας, που δρα ενάντια στη μετάδοση του.

Ο εμπειρογνώμονας και ειδικός λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ δρ. Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, όπως άλλωστε έχουμε διαπιστώσει.

Η εξάπλωση του ιού έγινε και πάλι απειλητική για την υγεία, γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φρόντισε να κάνει ορισμένες ενημερώσεις για τη χρήση μάσκας μετά από αρκετούς μήνες.

Photo by Gustavo Fring from Pexels

«Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για μέτρα για την καταστολή της μετάδοσης και τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Η χρήση μάσκας από μόνη της δεν αρκεί για να παρέχει επαρκές επίπεδο προστασίας έναντι του κορονοϊού», αναφέρει χαρακτηριστικά στις οδηγίες του.

Επίσης λέει ότι «Εάν ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην κοινότητά σας, μπορείτε να μείνετε ασφαλείς λαμβάνοντας μερικές απλές προφυλάξεις, όπως φυσική απόσταση, η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των χώρων, η αποφυγή συναθροίσεων και το τακτικό πλύσιμο των χεριών σαπουνίζοντας τα μέχρι τους αγκώνες. Οι συμβουλές αυτές ισχύουν όπου και αν ζείτε ή εργάζεστε. Ακολουθήστε τες όλες».

Ο ΠΟΥ συνέστησε να μην φοράμε ασπίδες προσώπου

Οι νέες οδηγίες και συμβουλές που προτείνει ο ΠΟΥ είναι αυστηρότερες από τις προηγούμενες, με τον οργανισμό να καλεί τους ανθρώπους σε περιοχές που έχουν εξελιχθεί σε hot spot του κορονοϊού, να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, χώρων εργασίας και σχολείων, καθώς και σε οποιοδήποτε μέρος που δεν μπορούν να μείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από άλλους.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί επίσης ότι οι ασπίδες προσώπου δεν καλύπτουν επαρκώς το πρόσωπο, άρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.

Επίσης τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν συμβουλεύσει να μην αντικαταστούμε μια ασπίδα προσώπου με μάσκα, λέγοντας: «Οι ασπίδες προσώπου και τα γυαλιά χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία των ματιών του ατόμου που τα φοράει.

Τα γυαλιά δεν καλύπτουν τη μύτη και το στόμα. Οι ασπίδες προσώπου έχουν μεγάλα κενά κάτω και δίπλα στο πρόσωπο, όπου τα αναπνευστικά σταγονίδια, μπορούν να διαφύγουν και να φτάσουν σε άλλους γύρω σας. Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε πόση προστασία μπορεί να παρέχει μια ασπίδα προσώπου σε άτομα γύρω σας».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0, έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν

Κορονοϊός: Με αισιοδοξία η πρώτη μέρα παράτασης του lockdown – Η έκκληση των επιστημόνων

Τεστ στο σπίτι: Η FDA ενέκρινε το πρώτο διαγνωστικό τεστ αυτοελέγχου για τον κορονοϊό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση