ΥΓΕΙΑ

Ποια θρεπτικά συστατικά αποτελούν ασπίδα προστασίας για μια υγιή επιδερμίδα

τρόφιμα
Photo by Parker Johnson on Unsplash

H υγεία της επιδερμίδας, εξαρτάται ως έναν μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Οι τροφές που επιλέγουμε, ευθύνονται για την καλή ή κακή της όψη. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το junk food, είναι γνωστό ότι δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, αντιθέτως μπορεί να αποτελέσουν αίτια για πρόωρη γήρανση, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία, μέχρι και εμφάνιση καρκίνου.

Από την άλλη μεριά, μία διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν τόσο τη γενική υγεία, όσο και αυτή του δέρματος, καθώς μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τη γήρανση του δέρματος και μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Πρόσφατα, το Clean Eating Mag συγκέντρωσε μια λίστα με πέντε θρεπτικά συστατικά που θρέφουν το δέρμα.

Photo by Romina Farías on Unsplash

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Βιταμίνη C: Ενώ βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις καταστροφικές ακτίνες του ήλιου, μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις ρυτίδες, να βελτιώσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και να καταπολεμήσει τα ορατά σημάδια γήρανσης.

Βιταμίνη Ε: Είναι το πιο άφθονο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο ανθρώπινο δέρμα και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο, τη μείωση της φλεγμονής και την επιβράδυνση της διάσπασης του κολλαγόνου. Επειδή η βιταμίνη Ε και C λειτουργούν συνεργικά, ένας συνδυασμός και των δύο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στην πιθανή πρόληψη της βλάβης του DNA και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι οι βιταμίνες Ε και C όταν λαμβάνονται μαζί μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της ακτινοβολίας UV που απαιτείται για να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα.

Πράσινο τσάι: Αυτό το τσάι έχει αφθονία αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση που σχετίζεται με τον ήλιο. Ένας συνδυασμός συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού και τοπικών προϊόντων, μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός.

Κολλαγόνο: Η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο δέρμα, το κολλαγόνο, είναι υπεύθυνο για τη δομική υποστήριξη και προάγει την ελαστικότητα. Ωστόσο, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη διάσπαση του στο δέρμα και να εμποδίσει την παραγωγή νέου, αφήνοντας σας πιο επιρρεπείς σε λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση. Το συμπλήρωμα με κολλαγόνο μπορεί να προστατεύσει από αυτή τη βλάβη. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έπαιρναν κολλαγόνο καθημερινά, σημείωσαν σημαντικά μικρότερη βλάβη από τον ήλιο στο δέρμα τους.

Καροτενοειδή: Αυτή η ευρεία οικογένεια χρωστικών που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι υπεύθυνη για τα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα κατοτενοειδή, προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα, τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος. Η ασταξανθίνη (ένας τύπος καροτενοειδών), έδειξε με συνέπεια την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε μελέτες σε σύγκριση με άλλα καροτενοειδή που δοκιμάστηκαν και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική στην προστασία από βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

 

Διαβάστε επίσης:

Το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό για την υγεία του δέρματος που σπάνια αναφέρεται

Πότε ξεκινά η γήρανση του δέρματος;

Πώς μια εξέταση ούρων μπορεί να αντικαταστήσει επώδυνες βιοψίες για ασθενείς με καρκίνο του δέρματος

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση