ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά το φαγητό πριν τον ύπνο όντως μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους

Photo by Kelsey Chance on Unsplash

Τυπικά, ο λόγος που προκαλείται η αύξηση βάρους, είναι επειδή καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε. Οι διατροφολόγοι, αποκαλούν αυτή τη λογική, «θεωρία θερμίδων» ως προς τον έλεγχο του βάρους.

Αν και πρόκειται για μία γενική αλήθεια, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι τόσο απλό. Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Oxford, ανακαλύπτει ότι η ώρα που επιλέγουμε να φάμε το δείπνο, επηρεάζει τα κιλά.

Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, σχετίζεται με αύξηση βάρους και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από το αν το γεύμα είναι το ίδιο με αυτό που είχε φάει κάποιος νωρίτερα μέσα στη μέρα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Jonathan C. Jun και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζαμε άλλες έρευνες που έδειξαν ότι η αργοπορημένη κατανάλωση του βραδινού γεύματος, συνδέεται με την παχυσαρκία. Και επειδή η σχέση δεν είναι η ίδια με την αιτία που την προκαλεί, θέλαμε να το εξετάσουμε με πιο αυστηρό τρόπο». Ο ίδιος εξήγησε ότι η ερευνητική ομάδα ήθελε να καταλάβει εάν η κατανάλωση του δείπνου αργά το βράδυ, μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον μεταβολισμό, με τρόπο που να προάγει την παχυσαρκία.

Προκειμένου να οδηγηθούν σε αξιόπιστα αποτελέσματα η ερευνητική ομάδα μελέτησε 20 υγιείς εθελοντές, που αποτελούντας από 10 άντρες και 10 γυναίκες, για να δει πώς ακριβώς μεταβολίζει το σώμα τους το γεύμα του δείπνου στις 10μ.μ. αντί στις 6 μ.μ. Όλοι οι συμμετέχοντες, ήταν προγραμματισμένο σύμφωνα με την μελέτη να κοιμηθούν στις 11 μ.μ.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ήταν υψηλότερα και ότι το λίπος καιγόταν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, στην ομάδα των ατόμων που έφαγαν αργά το βραδινό τους και ας ήταν ακριβώς το ίδιο γεύμα με την άλλη ομάδα.

Επίσης οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδώσουν με ποσοστά, τα αποτελέσματα αυτά, καταλήγοντας ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξήθηκαν κατά 20%, και η καύση λίπους μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με όσους είχαν φάει νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πείραμα αυτό αποτελεί μία τρανή απόδειξη ότι η κατανάλωση αργά γεύματος προκαλεί αύξηση του βάρους ακόμη και αν δεν αυξάνετε τις θερμίδες που καταναλώνετε.

Σε περίπτωση όμως που δεν ξαπλώνετε για ύπνο στις 11 το βράδυ αλλά αργότερα, μία λύση είναι να μεταφέρετε ανάλογα τις ώρες του δείπνου.

Εξάλλου οι διατροφολόγοι, ανέκαθεν συνιστούν, να μην κοιμόμαστε με γεμάτο στομάχι, διότι δεν αφήνουμε επί της ουσίας τον οργανισμό να «ξεκουραστεί». Αντιθέτως τον αναγκάζουμε να υπολειτουργεί, αφού δεν του δίνουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακτήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Επομένως, να θυμάστε γενικά, ότι καλό είναι να αφήσετε να περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το τελευταίο σας γεύμα προτού κοιμηθείτε, για να έχετε προλάβει να χωνέψετε το φαγητό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε ψωμί

Πόσα γεύματα χρειάζονται τη μέρα για απώλεια βάρους;

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε νερό κάθε πρωί με άδειο στομάχι

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις