ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ελέγξετε τα όνειρα που σχετίζονται με το άγχος

Photo by Jacob Townsend on Unsplash

Πολλοί ερμηνεύουν τα όνειρα με προφητικές ικανότητες, είτε ότι θα συμβεί κάτι καλό, είτε ότι υπάρχει κίνδυνος για μία δυσάρεστη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, αφού με το μόνο πράγμα που συνδέονται, είναι με τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του οργανισμού.

Η πιο συχνή κατηγορία που επηρεάζει τον ύπνο αρκετών, είναι αυτή που σχετίζεται με το άγχος. Όσοι υποφέρουν από αυτό, βλέπουν συχνά άσχημα όνειρα και είτε ξυπνάμε ενδιάμεσα στη νύχτα, είτε παρατηρούν πρήξιμο στο στομάχι το επόμενο πρωί.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε έρευνες για τον ύπνο, δρ. Neil Stanley «υπάρχουν δύο τύποι ονείρων που σχετίζονται με άγχος».

Ο πρώτος τύπος αφορά ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο που έχει την ίδια αφηγηματική δομή κάθε βράδυ και περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο αγχωτικό γεγονός της πραγματικής ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τύπος αυτός έχει σαφή σημασία. Μερικοί ερευνητές, πιστεύουν ότι αυτή είναι μία θετική πτυχή των εφιαλτών και των αγχωτικών ονείρων, καθώς μπορούν να μας διδάξουν, πώς να αντιμετωπίσουμε τα τρομακτικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Ο δεύτερος τύπος είναι τα όνειρα που θυμόμαστε μόνο αν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια τους. Σύμφωνα με τον ειδικό, ως συνήθως βλέπουμε τέσσερα με πέντε όνειρα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, όμως τυχαίνει να θυμόμαστε το πολύ τα δύο από αυτά: «Μπορεί να θυμάστε περισσότερα όνειρα όταν είστε ανήσυχοι, επειδή μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο, κάνοντας σας να ξυπνήσετε».

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Dream Research» το 2020, διαπίστωσε πως οι μελέτες δείχνουν ότι το άγχος τείνει να αυξάνει την ανάκληση των ονείρων, πιθανώς επειδή ξυπνάμε συχνά μέσα στη νύχτα.

Εάν αντιμετωπίζετε όνειρα που ξυπνάτε, αλλά δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα αγχωμένοι, είναι πιθανό ότι ο καλύτερος ύπνος θα τα κάνει να εξαφανιστούν. «Οτιδήποτε βελτιώνει τον ύπνο μας θα μειώσει τον αριθμό των ονείρων που θυμόμαστε», λέει ο Stanley.

Για να ελέγξετε αυτά τα είδη ονείρων, εστιάστε στη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου σας. Απαλλαγείτε από τις οθόνες πριν ξαπλώσετε, δοκιμάστε τον διαλογισμό και διατηρήστε την ίδια ώρα που πέφτετε για ύπνο αλλά και που ξυπνάτε καθημερινά. Οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πιο ξεκούραστοι όταν τηρούν μία συγκεκριμένη ρουτίνα.

Το δεύτερο είδος ονείρου που προκαλείται από το άγχος, είναι πιο δύσκολο να αλλάξει. Ο Stanley, υποστηρίζει ότι ορισμένες δραστηριότητες στη ζωή σας, προκαλούν διάφορα όνειρα: «Εκδηλώσεις στη ζωή σας, ή οτιδήποτε διαβάζετε και παρακολουθείτε, μπορούν να ενσωματωθούν στο όνειρό σας».

Προσπαθήστε να εξετάσετε την επαναλαμβανόμενη δομή τους. Τι είδους θέματα παρουσιάζουν και πώς τείνει να πηγαίνει το τόξο του ονείρου; Συνιστά να απέχετε από βιβλία ή ταινίες που ενδέχεται να διαθέτουν τα ίδια στοιχεία, «οπότε αν, όπως εγώ, τείνετε να ονειρεύεστε ότι παγιδεύεστε σε αεροδρόμια όταν έχετε άγχος, καλό θα ήταν να αποφύγετε να παρακολουθείτε ταξιδιωτικές εκπομπές όταν αισθάνεσθε ανήσυχοι».

Τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους συνολικά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και των δύο ειδών ονείρων, καθώς αποτελούν ένα σύμπτωμα άγχους και όχι ένα πρόβλημα από μόνα τους.

Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε ανήσυχες νύχτες, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν ειδικό ύπνου ή έναν θεραπευτή σχετικά με τρόπους διαχείρισης του άγχους σας στις ώρες αφύπνισης.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Τα μαλλιά που γκριζάρουν από το στρες μπορούν να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση