ΥΓΕΙΑ

Ποιες αλλαγές στο σώμα προκάλεσε η καραντίνα

σώμα
Photo by Nadezhda Moryak from Pexels

Όσο και αν πιστεύετε ότι είναι απίθανο να συμβεί, το lockdown μπορεί να φέρει ορισμένες αλλαγές στο σώμα μας. Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος ζωής επηρεάζει την υγεία. Τον τελευταίο χρόνο, ο περισσότερος κόσμος άλλαξε ριζικά τις καθημερινές του συνήθειες.

Ακόμα και εκείνοι που προσπάθησαν να φέρουν πιο κοντά τους το φυσιολογικό τους πρόγραμμα, κάνοντας για παράδειγμα καθημερινά γυμναστική, δεν κατάφεραν απόλυτα να παραμείνουν στους μέχρι τότε γνώριμους ρυθμούς τους.

Εάν πιστεύετε ότι το να ξοδεύετε ώρες μόνοι σας στο σπίτι στον υπολογιστή ή  να κοιτάτε την οθόνη της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν σας έχει επηρεάσει, τότε σκεφτείτε το ξανά. Η περίοδος του κορονοϊού, όχι μόνο διαστρεβλώνει την αντίληψή μας για το χρόνο σύμφωνα με το WebMD, αλλά έχει επίσης επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου, τη διάθεσή μας και τη συνολική αίσθηση ευεξίας μας.

Photo by Rene Alsleben from Pexels

Πέρα από τη ψυχική υγεία, υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσουμε τη στάση του σώματος. Οι ατέλειωτες ώρες που περνάμε καθισμένοι σε μία όχι και τόσο κατάλληλη καρέκλα στον πάγκο της κουζίνας ή στο σαλόνι, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη μέση, ημικρανίες και κύφωση.

Επίσης οι αλλαγές στις ώρες που κοιμόμαστε και η διαταραχή του ύπνου, ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συνολική μας ενέργεια, οδηγώντας τελικά στην υπερκόπωση.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερφαγία, αν δεν ελεγχθούν θα φέρουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εντέρου, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από περιττό βάρος μπορεί να φέρουν δυσπεψία, καούρες και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με αυτό.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί οτι περνάμε πολλές περισσότερες ώρες μπροστά από οθόνες. Κάποιοι λόγω βεβαρημένου προγράμματος εργασίας. Άλλοι για να αντιμετωπίσουν την πλήξη, βλέπουν περισσότερο τηλεόραση ή παίζουν παραπάνω video games.

Δυστυχώς η συνήθεια αυτή, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την όραση και την υγεία των ματιών.

Ακόμα και οι περισσότερες καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, αν δεν περιοριστούν μπορεί να είναι ολέθριες για τον οργανισμό.

Γι΄αυτό, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να παρατηρούμε όλες τις δραστηριότητες που ακολουθούμε όσο μένουμε στο σπίτι και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτές, που διαπιστώνουμε ότι μας δημιουργούν προβλήματα.

Είναι πολύ σημαντικό, να προσέξουμε πρώτα και κυριότερα τη διατροφή μας και στη συνέχεια να φροντίσουμε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης αλλά και να επαναφέρουμε την ομαλή ρουτίνα του ύπνου, για να παραμείνουμε υγιείς.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου πρέπει να είναι πραγματικά ο στόχος του 2021

Ποια σημάδια δείχνουν ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά

O χρόνιος πόνος εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση