ΥΓΕΙΑ

Ποιοι παράγοντες βλάπτουν την υγεία της επιδερμίδας του προσώπου

υγεία
Φωτογραφία από τον χρήστη Leah Kelley στο Pexels

Η επιδερμίδα του προσώπου και γενικότερα το δέρμα, συχνά χαρακτηρίζεται ως ο “καθρέφτης” της υγείας μας, καθώς μαρτυρά διάφορες καταστάσεις, όπως η κούραση, η ακμή, αλλά και πιο σοβαρές όπως ένα μελάνωμα.

Αυτό σημαίνει πως ό,τι τρώμε και ο τρόπος ζωής που κάνουμε, αντανακλά στην όψη της. Μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις, που μας κάνουν να δείχνουμε ταλαιπωρημένοι ή μας θέτουν σε κίνδυνο να γεμίσουμε σπυράκια, είναι οι φραγμένοι πόροι, που δημιουργούν την εικόνα φλοιού του πορτοκαλιού στο πρόσωπο και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρη γήρανση.

Όταν οι πόροι είναι φραγμένοι, σημαίνει ότι έχουν συγκεντρώσει αρκετή βρωμιά και δεν τους αφήνει να “αναπνεύσουν”. Η διαστολή τους είναι ορατή και η επιδερμίδα αρκετά θαμπή.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι παρακάτω 6 καθημερινές συνήθειες αποτελούν τις βασικότερες αιτίες:

Κάπνισμα

Το κάπνισμα, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που εκτός από το ότι σας βάζει σε κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις και ασθένειες, βλάπτει και την υγεία του δέρματος. Ο καπνός μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος και αρκετές φορές προκαλεί ακμή.

Photo by x ) on Unsplash

Βρώμικα σεντόνια 

Ο γενικός κανόνας λέει ότι τα σεντόνια καλό είναι να πλένονται μία φορά την εβδομάδα. Αν διαπιστώσετε ότι έχετε φραγμένους πόρους, τότε δοκιμάστε να αλλάζετε πιο συχνά τα σκεπάσματα σας. Οι μαξιλαροθήκες και τα σκεπάσματα, μπορούν εύκολα να συσσωρεύσουν λιπαρότητα, βρωμιά και νεκρά κύτταρα, τα οποία μεταφέρονται στο δέρμα τη νύχτα, φράσσοντας τους πόρους και προκαλώντας κηλίδες.

Αγγίζετε συχνά το πρόσωπο σας

Η συνήθεια αυτή, δεν σας θέτει απλά σε κίνδυνο να μολυνθείτε από τον κορονοϊό αλλά καταστρέφει και την υγεία της επιδερμίδας. Τα χέρια μας είναι βασικές εστίες μικροβίων. Όσο αγγίζουμε το πρόσωπο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεταφέρουμε σε αυτό πολλά βακτήρια, ιούς, λιπαρότητα, αλλεργιογόνα και ακαθαρσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να φράζουν οι πόροι. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτήν την κακή συνήθεια, είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια και να ζητάτε από φίλους, να σας επισημαίνουν πότε αγγίζετε το πρόσωπό.

Μιλάτε για ώρα στο τηλέφωνο

Εάν έχετε τακτικά την οθόνη του κινητού κολλημένη στο πρόσωπό, μπορεί να παρατηρήσετε τοπικά εξανθήματα στα μάγουλα. Τα τηλέφωνα είναι πολύ βρώμικα καθώς συλλέγουν μακιγιάζ, σκόνη, λιπαρότητα και βακτήρια από οποιαδήποτε επιφάνεια έρχονται σε επαφή. Σε μια μελέτη φοιτητών ιατρικής στη Σαουδική Αραβία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των 105 κινητών τηλεφώνων που δοκιμάστηκαν, ήταν μολυσμένα με κάποιο είδος βακτηρίων. Για να αποφύγετε το φράξιμο των πόρων, κάθε φορά που μιλάτε στο τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε hands free ή ανοιχτή ακρόαση.

Φοράτε μακιγιάζ κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης

Η εφίδρωση είναι η φυσική μέθοδος του σώματος σας να “δροσίζει” το δέρμα. Όταν το μακιγιάζ αρχίζει να αλλοιώνεται, μπορεί να παγιδεύσει τον ιδρώτα και τα βακτήρια, μπλοκάροντας τους πόρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση του δέρματος, προκαλώντας σπυράκια και ερεθισμό.

Σπάτε τα σπυριά με το πύον

Αυτός μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος. Η συνήθεια αυτή να προσπαθείτε να σπάσετε ένα σπυρί προκειμένου να απαλλαγείτε από αυτό, έχει αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γεμίσετε με περισσότερα. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλετε στη φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος, γεγονός που επηρεάζει αρκετά το μέγεθος των πόρων σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, η συμπίεση και το τέντωμα του δέρματος καθιστά πολύ πιθανή τη μεταφορά ακαθαρσιών από τα χέρια σας, κάτι που πάλι μπορεί να τους φράξει.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός καρκίνος: Μέχρι και 90% τα ποσοστά ίασης – Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις θεραπείες για όλα τα παιδιά

Ποια καθημερινή συνήθεια χαρίζει ψυχική υγεία καλύτερη όραση και ευκολότερη απώλεια βάρους

Πρώιμα σημάδια καρκίνου: Ποια είναι αυτά που αγνοεί το 90% των ανθρώπων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση