ΥΓΕΙΑ

Ποιοι τύποι καρκίνων εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Zimmerman στο Pexels

Ο καρκίνος, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου, καθώς γίνεται μια από τις πιο συχνά διαγνωσμένες ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία και τα φάρμακα εξελίσσονται, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο, όμως αυτό δεν σταματά την εμφάνιση του. Αυτή η θανατηφόρα ασθένεια συνεχίζει να πλήττει ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποδηλώνει επίσης ότι ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, ο οποίος ευθύνεται για περίπου 9,6 εκατομμύρια το 2018. Περίπου 1 στους 6 σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν λόγω της ασθένειας, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι καρκίνων. Ωστόσο, λίγες μόνο μορφές είναι ευρέως συχνές στις γυναίκες. Μέχρι στιγμής, είναι ευρέως γνωστό ότι καρκίνος του μαστού είναι συχνός στις γυναίκες, ενώ του στόματος στους άντρες.

Photo by freestocks on Unsplash

Διαβάστε παρακάτω τους τύπους καρκίνου που εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες

Καρκίνος του δέρματος:

Εκτός από το ότι είναι συχνός στις γυναίκες, ο καρκίνος του δέρματος είναι επίσης ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται παγκοσμίως. Στην περίπτωση του, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στα εξειδικευμένα κύτταρα, που απαρτίζουν τη χρωστική ουσία για να δώσουν στο δέρμα μας το αρχικό χρώμα του (μελανίνη). Η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων αναπτύσσεται κυρίως στο δέρμα που εκτίθεται στο ηλιακό δέρμα, στο πρόσωπο, στα χείλη, στα αυτιά, στο λαιμό, στο στήθος, στους ώμους και στα χέρια.

Καρκίνος του μαστού:

Είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Μελέτες δείχνουν ότι η μία στις οχτώ γυναίκες, μπορεί να τον αναπτύξει μετά την ηλικία των 40 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν όγκο στο στήθος, αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση του και ερυθρότητα του δέρματος πάνω στο στήθος σας.

Καρκίνος του πνεύμονα:

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει γίνει δημοφιλής στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες. Τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται γρήγορα στους πνεύμονες και εξαπλώνονται σε άλλα μέρη. Σύμφωνα με έρευνα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα δεν κάπνιζαν ποτέ. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν βήχα στο αίμα, πόνο στο στήθος, απώλεια βάρους, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις.

Καρκίνος θυροειδούς:

Αναπτύσσεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών, οι οποίες είναι αυτές που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του σώματος. Τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ένας όγκος στο λαιμό, αλλαγές στη φωνή και δυσκολία στην κατάποση.

Σε περίπτωση που παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα ή έχετε υποψίες, ότι κάτι έχει αλλάξει στο σώμα σας, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας. Σε αυτού του είδους τις ασθένειες, η πρόληψη είναι το παν.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Ανακαλύφθηκε νέο τεστ απόλυτης ακρίβειας και χαμηλού κόστους για τον καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις