ΥΓΕΙΑ

Πώς μια εξέταση ούρων μπορεί να αντικαταστήσει επώδυνες βιοψίες για ασθενείς με καρκίνο του δέρματος

Photo by freestocks on Unsplash

Σύμφωνα με του ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Pavol Jozef Šafárik στο Košice της Σλοβακίας, μία απλή εξέταση ούρων, μπορεί να δείξει εάν ο οργανισμός ανταποκρίνεται στη θεραπεία κατά του καρκίνου του δέρματος. Στη μελέτη τους, έχουν εντοπίσει μόρια φθορισμού στα ούρα που μπορούν να επιτρέψουν σε ασθενείς με κακοήθες μελάνωμα να μην επιβληθούν σε επώδυνες βιοψίες.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να δουν εάν κάποιος ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Προς το παρόν, οι ασθενείς με κακοήθες μελάνωμα απαιτούν επεμβατικές βιοψίες για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου.

Χρησιμοποιώντας αυτήν τη νέα προσέγγιση, οι γιατροί θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους ασθενείς να δώσουν δείγμα ούρων και στη συνέχεια, τα φθορίζοντα μόρια στο δείγμα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την εξέλιξη της νόσου γρήγορα και οικονομικά.

Το ερευνητικό άρθρο, «Οι βιοδείκτες φθορισμού κακοήθους μελανώματος που ανιχνεύονται στα ούρα» , έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Open Chemistry» του De Gruyter  . Περιγράφει μια ομάδα μορίων φθορισμού – εύκολα ανιχνεύσιμα στα ούρα – που συσχετίζονται με την εξέλιξη του μελανώματος, δημιουργώντας νέες δυνατότητες παρακολούθησης της νόσου.

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετικά απαραίτητη καθώς το κακοήθες μελάνωμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να παρακολουθηθεί. Αυτός ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ επιθετικός και συχνά εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος, οπότε ο έλεγχος της εξέλιξης του είναι πολύ σημαντικός.

Ωστόσο, οι τρέχουσες τεχνικές σημαίνουν ότι οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δειγμάτων ιστού και στη συνέχεια, οι τεχνικοί εργαστηρίων πρέπει να πραγματοποιήσουν ακριβή και χρονοβόρα ανάλυση αυτών των δειγμάτων. Δυστυχώς, οι ασθενείς δεν έχουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία καθώς φοβούνται αυτές τις επεμβατικές διαδικασίες.

Αυτά τα ζητήματα ώθησαν την καθηγήτρια Ivana Špaková και τους συναδέλφους της να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση. Επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα μόρια φθορισμού, που παράγουν καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια μεταβολικών διεργασιών, οι οποίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη τους και καταλήγουν στα ούρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από ασθενείς με κακοήθες μελάνωμα και υγιή άτομα, χρησιμοποιώντας τη φασματοσκοπία φθορισμού, μια απλή και φθηνή μέθοδο ανίχνευσης, για να δουν αν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα των σημείων φθορισμού. Πραγματοποίησαν επίσης γενετική ανάλυση για τους ίδιους ασθενείς, για να εξετάσουν γονίδια που εμπλέκονται στην εξέλιξη του μελανώματος.

Τα δείγματα ούρων από τους κακοήθεις ασθενείς με μελάνωμα περιείχαν διαφορετικά επίπεδα φθορισμού, που συνδέονται με το μεταβολισμό σε σύγκριση με αυτά των υγιών ατόμων. Προς έκπληξη τους, τα επίπεδα των φθοριζόντων μορίων στα ούρα συσχετίστηκαν με το στάδιο του μελανώματος και την έκφραση γονιδίων, που συνδέονται με την εξέλιξη του μελανώματος, υποδηλώνοντας ότι τα μόρια έχουν σημαντικό δυναμικό ως βιοδείκτες.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Καρκίνος μαστού: Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση