ΥΓΕΙΑ

Εξέταση αίματος υπόσχεται αποτελέσματα στην ανίχνευση του πρώιμου σταδίου του Alzheimer

Photo by Anna Shvets from Pexels

Το Alzheimer είναι μια ασθένεια που μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο, πολύ πριν εμφανιστούν τα γνωστικά συμπτώματα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να διαγνωστεί στα πρώτα της στάδια. Αλλά μια νέα πειραματική εξέταση αίματος μπορεί να ανατρέψει την μέχρι τώρα κατάσταση.

Κατάφερε να ανιχνεύσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ με τόση ακρίβεια, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια νέα, φθηνή και μη επεμβατική επιλογή για τη διάγνωση της πιο κοινής μορφής άνοιας.

Ερευνητές στο Διεθνές Συνέδριο του Alzheimer Association παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα πολλαπλών μελετών σχετικά με το εάν μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να διακρίνει τη νόσο του Alzheimer από άλλες μορφές άνοιας.

Σε μια από τις δημοσιευμένες μελέτες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εξέταση αίματος μπορούσε να την εντοπίσει και ακόμη και να ανιχνεύσει σημάδια της νόσου μέχρι και 20 χρόνια πριν παρατηρηθούν γνωστικά προβλήματα, σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν μία σπάνια γενετική μετάλλαξη.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η εξέταση αίματος μετρούσε τις πρωτεΐνες tau (πρόκειται για πρωτεΐνες που συνήθως έχουν ασυνήθιστο σχήμα στους εγκεφάλους των ατόμων με Alzheimer), διακρίνοντας με ακρίβεια τη συγκεκριμένη νόσο, από άλλες μορφές άνοιας στο 89% έως 98% των περιπτώσεων.

Μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση της, θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής από τις δοκιμές μνήμης και σκέψης, που χρησιμοποιούνται τώρα για τη διάγνωση της νόσου, η οποία περιλαμβάνει ακριβές εγκεφαλικές σαρώσεις και επεμβατικές εξετάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Ο Randall J. Bateman, καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Washington και ερευνητής του Alzheimer, δήλωσε ότι οι εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες τόσο για ασθενείς όσο και γιατρούς, καθώς και για επιστήμονες που μελετούν νέα φάρμακα για να επιβραδύνουν τη νόσο.

Οι γιατροί θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να διαγνώσουν με ακρίβεια το Alzheimer νωρίτερα και να ξεκινήσουν θεραπείες με υπάρχοντα φάρμακα, εγκεκριμένα από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων, που διευκολύνουν τα συμπτώματα, αν όχι πνευματικά. Αλλά ίσως η μεγαλύτερη απόδοση θα έρθει οταν θα επιταχυνθεί η έρευνα για την εύρεση νέων φάρμακων, που επιδιώκουν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν μια ασθένεια που πλήττει σχεδόν 5,8 εκατομμύρια ηλικιωμένους Αμερικανούς.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς η καλή καρδιακή λειτουργία απομακρύνει τον κίνδυνο άνοιας

Πώς να αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνετε

Πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός σας; Τα 3 αιματολογικά test που πρέπει να κάνετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση