ΥΓΕΙΑ

Τα 5 μυστικά της μακροζωίας – Οι συμβουλές ενός 80χρονου γιατρού

Photo by THE 5TH on Unsplash

Ο δρ. Richard W. Besdine, έχει αφιερώσει όλη του την καριέρα στη γηριατρική, τον τομέα που ειδικεύεται στη φροντίδα ηλικιωμένων. Ξεκίνησε ένα από τα πρώτα προγράμματα γηριατρικής στις ΗΠΑ στο Harvard Medical School και είναι σήμερα καθηγητής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown.

Έχοντας ασκήσει γηριατρική για 55 χρόνια, το κύριο ερώτημα που δεχόταν από ασθενείς όλων των ηλικιών ήταν: «Ποιες είναι οι πιο σημαντικές καθημερινές συνήθειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια μακροβιότερη ζωή»;

Ο ίδιος έχει δώσει πολλές οδηγίες σχετικά με αυτό και έχει δει θετικά αποτελέσματα σε αρκετούς από αυτούς αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει το μέσο όρο ηλικίας του Αμερικανού.

Γι΄αυτό και μοιράστηκε στο «make it» τα 5 δικά του μυστικά. Πρώτα όμως μας αποτρέπει από το κάπνισμα, τη σωματική αδράνεια, την παχυσαρκία και την κατάχρηση ουσιών.

Δείτε τις 5 πιο υγιεινές συνήθειες που οδηγούν στη μακροζωία:

Photo by Artem Beliaikin from Pexels

1. Μεσογειακή διατροφή- Ελληνικό φαγητό

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς , αυτή η φυτική διατροφή – γεμάτη με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη – μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος, αποτελούν βασικά στοιχεία για μια καλή μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσια ωμέγα-3, τα οποία σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η «American Heart Association’ προτείνει δύο μερίδες ψαριών (ιδιαίτερα του λιπαρού τύπου) εβδομαδιαίως.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ένα άλλο βασικό στοιχείο της διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακού θανάτου , ακόμη και σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο.

2. Ξεκινήστε την άσκηση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια είναι δύο από τους μεγαλύτερους συντελεστές σε ασθένειες που μειώνουν τη διάρκεια ζωής. Η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει τη σωματική λειτουργία, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης , καρκίνου και διαβήτη .

Η «Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου» προτείνει δυόμισι έως πέντε ώρες μέτριας σωματικής δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα, κηπουρική) την εβδομάδα ή μία έως δύο και μισή ώρα έντονης σωματικής δραστηριότητας (π.χ. τρέξιμο, αερόμπικ) την εβδομάδα.

Αρχίστε να κινείστε τώρα και συνεχίστε. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας.

3. Σταματήστε το κάπνισμα και το ατμό (ή μην ξεκινήσετε ποτέ)

Όπως όλοι γνωρίζουν ήδη, το κάπνισμα έχει θανατηφόρες συνέπειες. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, πνευμονική νόσο και εμφύσημα, μεταξύ πολλών άλλων. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και το «ελαφρύ κάπνισμα» (μόλις ένα τσιγάρο την ημέρα) μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Μάλιστα, τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ξεκινούν αρκετά γρήγορα.

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται απότομα μόλις ένα χρόνο μετά τη διακοπή, σύμφωνα με το CDC . Μετά από δύο έως πέντε χρόνια, η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στην ίδια περίπτωση με έναν μη καπνιστή.

Κάτι ακόμα: Μην ξεγελιέστε στο να σκέφτεστε ότι το vaping είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμού, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων βλάπτει τις αρτηρίες με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα παραδοσιακά τσιγάρα.

4. Κάντε συχνά τσεκ απ

Η προληπτική φροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε νωρίς προβλήματα υγείας, επομένως προγραμματίστε εξετάσεις τσεκ απ.

Μερικές από τις πιο σημαντικές περιλαμβάνουν τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τον καρκίνο του δέρματος, τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες (τα επιχρίσματα των παλμών ξεκινούν από την ηλικία των 21 ετών, οι μαστογραφίες ξεκινούν από τα 40). Ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει διαφορετικές.

5. Αφιερώστε χρόνο για την ψυχική υγεία

Μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη σοβαρής ψυχικής ασθένειας, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας κατά 14 έως 32 χρόνια

Εάν ανησυχείτε, ζητήστε από τον γενικό ιατρό σας να σας δώσει μια αξιολόγηση ψυχικής υγείας , η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε προβλήματα.

Επίσης, αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα. Η συμμετοχή σε ουσιαστικά χόμπι και η κοινωνική σύνδεση με άλλους ανθρώπους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σας ευημερία και ευτυχία.

 

Διαβάστε επίσης:

Η αισιοδοξία αναγνωρίζεται ως πιθανός παράγοντας της μακροζωίας

Τα “κρυφά” οφέλη της αερόβιας άσκησης για την υγεία

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση