ΥΓΕΙΑ

Τα “κρυφά” οφέλη της αερόβιας άσκησης για την υγεία

Photo by Filip Mroz on Unsplash

Η αερόβια άσκηση, είναι άκρως ευεργετική για την υγεία και τη φυσική σωματική κατάσταση. Τα πλεονεκτήματα της είναι αρκετά και δεν περιορίζονται μόνο στην ενίσχυση του μεταβολισμού και το κάψιμο του λίπους.

Παρακάτω ακολουθούν περισσότερα οφέλη που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα:

Βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Όσο η καρδιά παραμένει υγιής, τόσα παραπάνω χρόνια προστίθενται στη ζωή μας. Επίσης μας βοηθά να είμαστε γεμάτοι ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί και αντλεί αίμα στο σώμα πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης HDL, δηλαδή την «καλή» χοληστερόλη και βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, σύμφωνα με το «Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος» των ΗΠΑ.

Μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία

Όσο πιο συχνά ακολουθείτε αυτό το είδος άσκησης, θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε τη διάθεσή σας, να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε την φυσική αντοχή σας.

Όταν γυμνάζεται το σώμα, απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που ονομάζονται ενδορφίνες, τα απαραίτητα στοιχεία, που προωθούν την καλή ψυχική υγεία, πέρα από την άσκηση. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι μειώνουν τα συναισθήματα του στρες και της κατάθλιψης.

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε περισσότερες από χίλιες γυναίκες με εμμηνόπαυση, έδειξε ότι εκείνες που ακολούθησαν μία fitness ρουτίνα με αερόβια άσκηση παρουσίασαν πολύ λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψις σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα.

Καίει θερμίδες και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Όσο ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, η αερόβια άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Ανάλογα με τον τύπο δραστηριότητας, τη διάρκεια και το επίπεδο έντασης, χάνετε μεταξύ 150 έως και 1.000 θερμίδες ανά προπόνηση. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον αριθμό των θερμίδων που καίτε , είναι το μέγεθος και η σύνθεση του σώματος σας, το φύλο και η ηλικία.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών

Εκτός από την προστασία της υγείας της καρδιάς, σύμφωνα με το «Harvard Health Publishing», η αερόβια άσκηση, έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για:

Διαβήτη

Βρογχικό άσθμα

Αρθρίτιδα

Υψηλή πίεση του αίματος

Αρκετές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του οισοφάγου, του πνεύμονα, των νεφρών, του παχέος εντέρου, της κεφαλής και του λαιμού, του ορθού, της ουροδόχου κύστης, του μαστού και καρκίνων του αίματος.

Η σωματική άσκηση, όπως περπάτημα, τζόκινγκ, πεζοπορία, step και ελλειπτικά μηχανήματα, μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

πηγή: unsplash

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Τα οφέλη της αερόβιας γυμναστικής για την υγεία του εγκεφάλου είναι εντυπωσιακά. Μια μελέτη του Ιανουαρίου 2020, που δημοσιεύθηκε στο «Mayo Clinic Proceedings», διαπίστωσε ότι η καλύτερη αναπνευστική ικανότητα με φυσικό τρόπο, συνδέθηκε με τον υψηλότερο όγκο γκρίζας ύλης και το συνολικό όγκο του εγκεφάλου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η γκρίζα ύλη του εγκεφάλου, παίζει ρόλο σε διάφορες κινητικές και γνωστικές λειτουργίες, όπως ο έλεγχος των μυών, η μνήμη και η λήψη αποφάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer) και της αργής γνωστικής μείωσης, που σχετίζεται με την ηλικία βελτιώνοντας τη μνήμη.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος για όλους, ειδικά με τα υψηλά επίπεδα άγχους που βιώνουμε πολλοί από εμάς. Τα καλά νέα είναι η τακτική σωματική δραστηριότητα, και πιο συγκεκριμένα η αερόβια άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο το βράδυ, σύμφωνα με το «Εθνικό Ίδρυμα ύπνου» των ΗΠΑ.

Συμβάλει στη μακροζωία

Όταν συνδυάζετε όλα τα παραπάνω οφέλη, καταλήγετε με άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα: μια πιο υγιή και πιθανώς μεγαλύτερη ζωή. Η αερόβια άσκηση, μπορεί να μην είναι ακριβώς το ελιξήριο της αιώνιας νεότητας, αλλά η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της καλής κατάστασης του μυαλού και του σώματος.

Όταν η καρδιά είναι δυνατή, ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων μειώνεται και ο εγκέφαλος λειτουργεί στο μέγιστο, μειώνεται ο κίνδυνος για θνησιμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η καλή καρδιακή λειτουργία απομακρύνει τον κίνδυνο άνοιας

Γιατί διαφοροποιούνται οι αλλεργίες στον οργανισμό όσο περνούν τα χρόνια;