ΥΓΕΙΑ

Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, μπορούν να προβλέψουν μελλοντικούς κίνδυνους για την υγεία

Photo by LinkedIn Sales Navigator from Pexels

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και οστεοπόρωση, σύμφωνα με μία μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ηλεκτρονικό συνέδριο e-ECE 2020.

Υπάρχουν πολλές μορφές ή αλλιώς μεταβολίτες της βιταμίνης D στο σώμα, όμως σημασία έχει η συνολική τους ποσότητα, γιατί αυτή χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί αν αυτή είναι αρκετή για τον οργανισμό, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ερευνητές.

Η προορμόνη, η 25-διυδροξυ βιταμίνη D, μετατρέπεται σε 1,25-διυδροξυ βιταμίνη D, η οποία θεωρείται η ενεργή μορφή της βιταμίνης D στο σώμα μας. Περισσότερο από το 99% όλων των μεταβολιτών αυτής στο αίμα μας συνδέονται με πρωτεΐνες, επομένως μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα είναι ελεύθερο να είναι βιολογικά ενεργό. Επομένως, οι ελεύθερες, ενεργές μορφές, μπορεί να αποτελούν, έναν καλύτερο δείκτη της τρέχουσας και της μελλοντικής υγείας.

Για τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Leuven στο Βέλγιο, διερεύνησε εάν οι ελεύθεροι μεταβολίτες της βιταμίνης D ήταν οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για την υγεία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Μελέτη Γήρανσης Ανδρών, η οποία συλλέχθηκε από 1.970 άνδρες, ηλικίας 40-79 ετών.

Τα επίπεδα των ολικών και ελεύθερων μεταβολιτών της βιταμίνης D, συγκρίθηκαν με την τρέχουσα κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων, ως προς τους ενοχλητικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η δεδομένη κατάσταση υγείας. Τα συνολικά επίπεδα, τόσο των ελεύθερων όσο και των δεσμευμένων μεταβολιτών της βιταμίνης D, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αρνητικό αντίκτυπο στη γενική υγεία και μπορεί να είναι προγνωστική για υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», ανέφερε ο Leen Antonio, συγγραφέας μελέτης, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Leuven.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D, περιλαμβάνουν κόπωση, χαμηλή ανοσία, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, που προκαλούν αποπροσανατολισμό και έλλειψη ισορροπίας, όπως και κακή διάθεση. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να σας λείπει η βιταμίνη D, μιλήστε με το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να την αναπληρώσετε.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε, ακριβώς; Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι περίπου 15 μικρογραμμάρια. Μπορείτε να λάβετε περισσότερη βιταμίνη D στη διατροφή σας, παίρνοντας συμπληρώματα από το φαρμακείο, αφού πρώτα απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Γενικά, οι φυσικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν το φως του ήλιου (15 λεπτά έκθεσης την ημέρα είναι αρκετά), τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, κ.λπ.) ή εμπλουτισμένες τροφές όπως γάλα και χυμός πορτοκαλιού.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

Ποια προβλήματα υγείας βρίσκονται πίσω από τη μηνορραγία

Τι σχέση έχουν οι μέλισσες με τον καρκίνο του μαστού;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση