ΥΓΕΙΑ

Aνακαλύφθηκε η ουσία που κάνει τον κορονοϊό θανατηφόρο

εμβόλιο
Photo by Gustavo Fring from Pexels

Οι περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό μπορούν και αναρρώνουν χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές, ενώ δεν είναι λίγοι και οι ασυμπτωματικοί.

Όμως υπάρχουν πολλοί που νοσούν βαριά με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Η ηλικία, το φύλο και μια σειρά από υποκείμενα νοσήματα το καθιστούν πολύ πιο δύσκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό χωρίς βοήθεια κάποιας θεραπείας.

Ωστόσο, οι έρευνες των επιστημόνων προχωρούν με τεράστια ταχύτητα. Οι γιατροί που έχουν θεραπεύσει και μελετήσει ασθενείς με κορονοϊό, έχουν μάθει πώς να σώζουν περισσότερες ζωές από όσες θα μπορούσαν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη, αφορά μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι πνεύμονες σε ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με covid-19, γεμίζουν με υγρό, το οποίο στη συνέχεια γίνεται σαν τζελ το οποίο καθιστά αδύνατη την αναπνοή.

Οι πάσχοντες ασθενείς εμφανίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια, που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληξε σε θάνατο.

Ο Daniel Jacobson, επικεφαλής Επιστήμονας της Βιολογίας Υπολογιστικών Συστημάτων, στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge και η ομάδα του πιστεύουν, ότι ο covid-19 μπορεί να φέρνει ένα άλλο αποτέλεσμα, που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.

Ο ιός αυξάνει την παραγωγή υαλουρονικού οξέος (HLA), γεγονός που μπορεί να απορροφήσει άφθονο υγρό. Όταν το HLA αλληλεπιδρά με το υγρό στους πνεύμονες, προκύπτει μια υδρογέλη (κολλοειδές πήκτωμα), που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αναπνοή.

Επομένως το πιο πιθανό είναι να μη βοηθούν ούτε οι αναπνευστήρες. «Φτάνει σε ένα σημείο όπου, ανεξάρτητα από το πόσο οξυγόνο αντλείτε, δεν έχει σημασία γιατί οι κυψελίδες στους πνεύμονες είναι γεμάτες με αυτή την υδρογέλη. Οι πνεύμονες γίνονται σαν μπαλόνι νερού», λέει χαρακτηριστικά ο Jacobson.

Επίσης, μια ολοκαίνουργια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Umeå, περιγράφει το ίδιο φαινόμενο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν υγρό πήκτωμα στους πνεύμονες ασθενών που πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού. Αυτή τη φορά όμως, οι ερευνητές πρότειναν μια θεραπεία που θα μπορούσε να αποτρέψει τη χημική διαδικασία που οδηγεί στο σχηματισμό αυτού του θανατηφόρου πηκτώματος.

«Υπάρχουν ήδη θεραπείες που είτε επιβραδύνουν την παραγωγή αυτού του τζελ από το σώμα, είτε το διαλύουν μέσω ενός ενζύμου. Τα ευρήματά μας μπορούν επίσης να εξηγήσουν, γιατί η κορτιζόνη φαίνεται να έχει επίδραση στο covid-19 », ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Umeå Urban Hellman .

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν καθαρό υγρό ζελέ, μέσα στους πνεύμονες των νεκρών ασθενών, το οποίο τους έκαναν να μοιάζουν με αυτούς των θυμάτων πνιγμού. Λένε ότι ο τζελ αποτελείται από την ουσία υαλουρονάνη, η οποία είναι ένας πολυσακχαρίτης στην ομάδα γλυκοζαμινογλυκάνης.

Πρόκειται για μια κοινή ουσία στο ανθρώπινο σώμα, όπου εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες όπως η επούλωση πληγών. Αλλά όταν σχηματίζεται στους πνεύμονες των ασθενών με covid-19, μπορεί να είναι θανατηφόρο. «Είναι αυτή η διαδικασία που προκαλεί ταραχές στις κυψελίδες των πνευμόνων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται αναπνευστήρα και στη χειρότερη περίπτωση, πεθαίνει από αναπνευστική ανεπάρκεια», ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτή η ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι ένα φάρμακο που ονομάζεται Hymecromone, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει την παραγωγή υαλουρονάνης σε ασθένειες όπως οι προσβολές της χοληδόχου κύστης.

Εξηγούν επίσης ότι η κορτιζόνη μειώνει την παραγωγή υαλουρονάνης, γι ‘αυτό η δεξαμεθαζόνη και άλλα τα στεροειδή, μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να σώσουν τη ζωή των ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο Umeå μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις μέχρι στιγμής φέτος, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες που σώζουν ακόμη περισσότερες ζωές. Όπως και με άλλες μελέτες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθούν αυτά τα ευρήματα. Θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές με Hymecromone και παρόμοια φάρμακα προτού χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του covid-19.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από κορονοϊό μέσα σε ένα αεροπλάνο

Οι 9 στους 10 ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορονοϊό υποφέρουν από τις παρενέργειες του

Ο κορονοϊός σκότωσε περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις 5 τελευταίες εποχές γρίπης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση