ΥΓΕΙΑ

Τι άλλαξε σε όσα γνωρίζαμε ή αγνοούσαμε για την εξάπλωση του κορονοϊού ένα χρόνο μετά

κορονοϊός
Photo by Ivan Samkov from Pexels

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, έχουν ειπωθεί πολλά- για το πώς και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, πόσο επικίνδυνος είναι, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ποια μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά κ.ο.κ.

Το μεγαλύτερο «όπλο» των επιστημόνων αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο, καθώς όλες οι ελπίδες να επιστρέψουμε πίσω στην κανονική μας ζωή στηρίζονται σε αυτό.

Τώρα που έγινε αυτό το σημαντικό άλμα και αφού πέρασε ένας χρόνος οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν μια πολύ πιο σταθερή άποψη για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός και τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση του σπιτιού, είναι σημαντικά αλλά δεν αντιμετωπίζει τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, (CDC ), ο κορονοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα όταν ένα άτομο θετικό σε αυτόν, βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα άλλο.

Η μετάδοση μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, γίνεται ως συνήθως με απλές δραστηριότητες όπως γέλιο, ομιλία ή ακόμη και βαριά αναπνοή που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Το CDC παρακάτω περιγράφει πώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται μεταξύ δύο ατόμων:

-Άτομα που βρίσκονται κοντά σε μολυσμένο άτομο ή έχουν άμεση επαφή με αυτό διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

-Όταν τα μολυσμένα άτομα βήχουν, φτερνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν παράγουν αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος.

-Οι λοιμώξεις εμφανίζονται κυρίως μέσω έκθεσης σε αναπνευστικά σταγονίδια όταν ένα άτομο βρίσκεται σε στενή επαφή με κάποιον που έχει κορονοϊό.

-Τα αναπνευστικά σταγονίδια προκαλούν λοίμωξη όταν εισπνέονται ή εναποτίθενται σε βλεννογόνους, όπως εκείνες που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό της μύτης και του στόματος.

-Όσο τα αναπνευστικά σταγονίδια απομακρύνονται από το άτομο με κορονοϊό, η συγκέντρωση τους μειώνεται. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν έξω από τον αέρα λόγω της βαρύτητας, όμως τα μικρότερα εξαπλώνονται.

Επομένως, ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι πιο πιθανή η μόλυνση τον χειμώνα, είναι επειδή τα σταγονίδια τείνουν να παραμένουν στον αέρα περισσότερο σε ένα ψυχρό παρά σε ένα ξηρό περιβάλλον.

Το CDC προσθέτει ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση του κορονοϊού αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης ακόμα και όταν οι άνθρωποι συμμορφώνονται στα μέτρα. Αυτές οι μεταδόσεις συμβαίνουν συνήθως σε κλειστούς χώρους με εξαερισμό.

Σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ποσότητα μολυσματικών μικρότερων σταγονιδίων και σωματιδίων που παράγονται από τα άτομα με κορονοϊό, συγκεντρώθηκε αρκετά για να διαδώσει τον ιό. Τα άτομα που είχαν μολυνθεί, βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με όσους είχαν κορονοϊό ή λίγο μετά την αποχώρηση τους από αυτόν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εσωτερικές συγκεντρώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ακόμη και αν οι άνθρωποι τηρούν τις αποστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι αλλαγές φέρνει από σήμερα η επιστροφή των δύο επιπέδων υγειονομικής ασφάλειας στην Ελλάδα – Ο νέος χάρτης

Κορονοϊός: Τι λένε τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες για τα εμβόλια

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από τους ασυμπτωματικούς φορείς;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση