ΥΓΕΙΑ

Tι είναι η διπλή πνευμονία και ποια είναι η σχέση της με τον κορονοϊό

πηγή: unsplash

Η πνευμονία μπορεί να είναι μια σοβαρή παρενέργεια του covid-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) – αλλά τι είναι η διπλή πνευμονία και πόσο σοβαρή είναι;

Ποια είναι τα σημάδια της διπλής πνευμονίας

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη μιας ή και των δύο πλευρών των πνευμόνων, που προκαλεί την πλήρωση των αερόσακων (ιατρικά γνωστών ως κυψελίδων) με υγρό ή πύον, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI), των ΗΠΑ. Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Βήχας
Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή ή το βήχα
Αυξημένο φλέμα που έχει πράσινο, γκρι ή κίτρινο χρώμα
Πυρετός
Ναυτία, έμετος ή διάρροια
Κούραση

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε επιπλοκές της πνευμονίας, όπως σηπτικό σοκ, αποστήματα πνευμόνων, νεφρική ανεπάρκεια και αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το NHLBI.

Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

Η διπλή πνευμονία δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος, αλλά συνήθως αναφέρεται όταν προσβάλλονται και οι δύο πνεύμονες. Η βακτηριακή πνευμονία συνήθως περιλαμβάνει έναν πνεύμονα, όμως ο ιός συχνά είναι διάχυτος και στους δύο. Οι ακτίνες Χ και οι αξονικές τομογραφίες σε ασθενείς με covid-19 συνήθως δείχνουν ότι εμπλέκονται και οι δύο πνεύμονες.

Πόσο σοβαρή είναι η διπλή πνευμονία

Η πνευμονία σε οποιαδήποτε μορφή, είναι συνήθως πιο σοβαρή για παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών, άτομα με ορισμένες καταστάσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια , διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος NHLBI.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στους πνεύμονες

Συνήθως, «η διπλή πνευμονία είναι πιο σοβαρή», λέει ο Raymond Casciari, MD , πνευμονολόγος στο St. Joseph Hospital στο Orange της California. Όταν προσβάλλονται και οι δύο πνεύμονες, τότε βρίσκεστε σε μια εύθραυστη κατάσταση», εξηγεί.

Το πώς θα εξελιχθεί η νόσος covid-19, εξαρτάται από το άτομο και πώς αντιδρά το σώμα του. «Μια μικρή περιοχή των πνευμόνων που πλήττεται από πνευμονία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν είναι εκτεταμένη», λέει ο Reynold Panettieri, MD , ειδικός πνευμονολόγος στο πανεπιστήμιο Rutgers. «Μερικές φορές, η διπλή πνευμονία είναι καλά ανεκτή».

Πώς αντιμετωπίζεται η διπλή πνευμονία

Συνολικά, η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της πνευμονίας που έχετε και από το πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση. Εάν έχετε βακτηριακή πνευμονία, συνήθως θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά. Σε περίπτωση ιογενούς πνευμονίας, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει ένα αντιικό, ενώ τα αντιμυκητιασικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για πνευμονία που προκαλείται από μύκητα.

Στην περίπτωση της πνευμονίας που προκαλείται συγκεκριμένα από τον covid-19, οι γιατροί συνήθως «είναι πολύ επιθετικοί» στη θεραπεία του. Αυτό μπορεί να σημαίνει την παροχή στεροειδούς δεξαμεθαζόνης ή του αντιικού remdesivir, εφόσον αυτό ενδείκνυται. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ένας ασθενής μπορεί τελικά να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη.

 

Διαβάστε επίσης:

Η πρόωρη μετάσταση είναι συχνότερη στους καρκίνους του πνεύμονα και του μαστού

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Πρόσληψη μαγνησίου: Ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση