ΥΓΕΙΑ

Tι προκαλεί νυχτερινή εφίδρωση στις γυναίκες

αϋπν'ια
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι αρκετά κοινή στις γυναίκες, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό έχει βιώσει τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλές φορές δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού αντιμετωπίζεται με απλές θεραπείες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι αιτίες που τις προκαλούν είναι πιο ανησυχητικές.

Αιτίες που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση

Εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές μετατοπίσεις που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης, συχνά προκαλούν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Το αίσθημα είναι σαν μία ξαφνική έξαψη που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Αυτό γίνεται λόγω της πτώσης των οιστρογόνων και αφορά τη μία στις τρεις γυναίκες. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, προγενεστερόνη και τεστοστερόνη και οι περίοδοι γίνονται ακανόνιστες.

Λήψη φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα και κυρίως τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν συχνά νυχτερινή εφίδρωση. Το ίδιο και τα αντιπυρετικά ή όσα λαμβάνονται για τη θεραπεία από τον διαβήτη. Επίσης όσα χορηγούνται για ορμονοθεραπεία σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Λοιμώξεις

Μερικές φορές η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό στο σώμα. Πιστεύεται ότι πιο ανησυχητικές λοιμώξεις, όπως φυματίωση, ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων), αποστήματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή λοίμωξη από τον ιό HIV, μπορεί να είναι οι αιτίες. Σε περίπτωση που έχετε υποψίες, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Άγχος

Πολλές φορές το άγχος μπορεί να είναι η αιτία που προκαλεί νυχτερινές εφιδρώσεις. Ο λόγος είναι επειδή εκδηλώνεται και σωματικά με συμπτώματα που περιλαμβάνουν και την εφίδρωση.

Καρκίνος

Σε σπάνιες περιπτώσεις οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνων. Ως συνήθως όμως συνοδεύονται και από απώλεια βάρους, όπως συμβαίνει με το λέμφωμα.

Εάν έχετε νυχτερινές εφιδρώσεις μαζί με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως τοπικός πόνος ή θερμοκρασία, είναι σημαντικό να τα ελέγξετε με γιατρό.

Παράγοντες τρόπου ζωής, όπως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Αν πίνετε αρκετό αλκοόλ μέσα στην ημέρα μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη και υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί εάν πίνετε γενικά περισσότερο από το φυσιολογικό. Επίσης η απότομη διακοπή του, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία, εάν μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε την αιτία. Εάν δεν είστε σίγουρες γιατί ιδρώνετε υπερβολικά τη νύχτα, ίσως είναι καλή ιδέα να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

 

Το NHS συμβουλεύει να επισκεφτείτε γιατρό όταν:

έχετε νυχτερινές εφιδρώσεις και χάνετε βάρος χωρίς λόγο

έχετε νυχτερινές εφιδρώσεις τακτικά

απλά ανησυχείτε για τις νυχτερινές εφιδρώσεις

έχετε νυχτερινές εφιδρώσεις και επίσης πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος, βήχα ή διάρροια

διακόπτουν τον ύπνο σας

έρχονται χρόνια μετά από την εμμηνόπαυση

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κατάλληλοι τρόποι για να προστατευτείτε από κολπίτιδα

Είναι πιθανή μία εγκυμοσύνη στην περίπτωση ενδομητρίωσης;

Πώς ο τρόπος ζωής επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση