ΥΓΕΙΑ

Το δηλητήριο της ταραντούλας μπορεί να θεραπεύσει το χρόνιο πόνο

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Ο χρόνιος πόνος, είναι ένα δυσάρεστο σωματικό ή συναισθηματικό αίσθημα, που σχετίζεται με τη βλάβη των ιστών που μπορεί να είναι ήδη υπαρκτή ή δυνητική, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Μελέτης του Πόνου (International Association for The Study of Pain).

Επίσης το κάθε άτομο μπορεί να το βιώσει διαφορετικά εμφανίζοντας ένα ξεχωριστό σύμπτωμα, όπως πόνο στην πλάτη ή το κεφάλι κ.ο.κ.

Το βασικό αρνητικό στοιχείο σε αυτό, είναι ότι λόγω του ότι διαιωνίζεται κάποια στιγμή προκαλεί ψυχικές επιπτώσεις στα άτομα που το βιώνουν. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται κυρίως με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οπιοειδή και αντικαταθλιπτικά ή αντισπασμωδικά φάρμακα.

Σήμερα, οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς αναπτύσσουν φάρμακο από το δηλητήριο της αράχνης ταραντούλα.

Σίγουρα θα αναρωτάται κανείς, πώς μπορεί αυτό να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, όμως τα συστατικά σε αυτό θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για νέα παυσίπονα που ανταγωνίζονται την αποτελεσματικότητα των οπιοειδών.

Με στόχο να επιταχύνει την πρόοδο σε αυτόν τον συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έδωσε νέο φως στο πώς οι τοξίνες της ταραντούλα κλείνουν τα ηλεκτρικά σήματα στο θήραμα της.

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν αυτό το αποτέλεσμα, μέσω της προηγμένης ιατρικής που μπορεί να θεραπεύσει χρόνιο πόνο.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, διερεύνησαν πώς δρα το δηλητήριο της αράχνης σε μικρούς αισθητήρες που βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες που δημιουργούν ρεύματα.

Ονομάζονται αισθητήρες τάσης και είναι συνήθως υπεύθυνοι για την αποστολή σημάτων που λειτουργούν τα νεύρα και τους μύες. Το δηλητήριο χρησιμεύει για να τα «κλειδώσει» έτσι ώστε να παραμείνουν ανενεργά.

«Η δράση της τοξίνης πρέπει να είναι άμεση, επειδή η ταραντούλα πρέπει να ακινητοποιήσει το θήραμά της πριν διαφύγει», εξηγεί ο ερευνητής Γουίλιαμ Κάτεραλ.

Αυτή η νέα προοπτική για το πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, επέτρεψε στην ομάδα να δημιουργήσει ένα μοντέλο που παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μετάδοση πληροφοριών για τον πόνο μεταξύ τμημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, ανοίγει τους ορίζοντες στην αναζήτηση προηγμένων φαρμάκων που αναδημιουργούν τα αποτελέσματα κλειδώματος του δηλητηρίου της ταραντούλας και πιθανώς ανακουφίζουν τον χρόνιο πόνο χωρίς την ανάγκη των οπιοειδών.

Διαβάστε επίσης:

8 σημάδια επικίνδυνα για την υγεία της γυναίκας

6 κοινοί μύθοι για τον χρόνιο πόνο

Πώς να μειώσετε την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση