ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Photo by Štefan Štefančík on Unsplash

Η ιδέα της συναισθηματικής νοημοσύνης, υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό τώρα. Αλλά παρόλο που είναι ευρύτερα αποδεκτή και ειδικά στις επιχειρήσεις, επικρατεί κάποια παρανόηση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί κανείς να την αναπτύξει.

Πολλά από αυτά που έχουν γραφτεί αναφέρουν ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και δέσμευση για όλη τη ζωή. Επομένως η ιδέα αυτή, αποτρέπει αρκετούς από το να προσπαθήσουν να την αποκτήσουν.

Οποιαδήποτε απόπειρα για μία αλλαγή στη ζωή, όπως η απόκτηση μίας υγιεινής συνήθειας, προϋποθέτει χρόνο. Ωστόσο δεν απαιτείται ο ίδιος σε όλες τις περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για θα μας δώσουν άμεσα αποτελέσματα.

Πρόκειται για ορισμένα εύκολα πράγματα που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, βοηθώντας μας  να αισθανόμαστε λιγότερο ανήσυχοι και πιο επιτυχημένοι σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι με τους οποίους ο καθένας μπορέι να ενισχύσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη καθημερινά.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Photo by Christin Hume on Unsplash

Αντιληφθείτε περισσότερο τα συναισθήματα σας

Για πολλούς ανθρώπους, τα συναισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει στο παρασκήνιο. Αυτό μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, ελέγχοντας ενεργά τον εαυτό σας για το πώς νιώθετε σε διάφορες στιγμές μέσα στη ημέρα. Αφιερώστε λίγο χρόνο και χρησιμοποιήσετε λέξεις για να περιγράψετε τη συναισθηματική σας κατάσταση.

Αυτή η πρακτική αυξάνει την ευαισθητοποίηση σας  για τα συναισθήματά σας και σας χαρίζει καλύτερο έλεγχο. Δεδομένου ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά τη διαχείριση των συναισθημάτων μας, η ευαισθητοποίηση για αυτά είναι το κρίσιμο πρώτο βήμα.

Ακούστε περισσότερο

Η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά την οικοδόμηση ισχυρότερων συνδέσεων με άλλους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το να γίνετε καλύτεροι ακροατές.

Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με έναν συνάδελφο στην εργασία, αντί να σκεφτείτε πώς θα απαντήσετε, αναγκάστε τον εαυτό σας να εστιάσει σε αυτά που λέει.

Με τον τρόπο αυτό θα κερδίζετε σεβασμό από αυτούς μόνο και μόνο επειδή μπήκατε στη διαδικασία να ενδιαφερθείτε και να ακούσετε τους προβληματισμούς τους.

Αποφύγετε να μονολογείτε

Κανένας δεν βρίσκει ευχάριστο έναν συνομιλητή, ο οποίος μιλά ακατάπαυστα και μονολογεί μόνο για το θέμα που τον ενδιαφέρει. Επομένως, αν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση καλό είναι να το σταματήσετε. Η συμπεριφορά κάποιου που κάνει μονόλογο, δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους παρά μόνο για τον εαυτό του.

Ακόμα καλύτερα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ρωτήσετε για τη ζωή του συνομιλητή σας. Οι περισσότεροι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Προσπαθήστε να θυμηθείτε πράγματα για άτομα που είναι σημαντικά για εκείνους και να τα αναφέρετε την επόμενη φορά που θα τους δείτε. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι είναι σημαντικά για εσάς, η οποία θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους σας.

Καταγράψτε τη μέρα σας

Πριν πάτε για ύπνο, θυμηθείτε για λίγο τις αλληλεπιδράσεις που είχατε τη μέρα που πέρασε. Σκεφτείτε τι πήγε καλά και τι θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί. Εάν δοκιμάσατε κάτι διαφορετικό και είχε αποτέλεσμα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε την αίσθηση ότι ξέρετε πως είστε εσείς οι υπεύθυνοι για τα συναισθήματα και τις ενέργειες σας.

Εάν κάτι δεν πήγε καλά, σκεφτείτε πώς αλλιώς θα μπορούσατε να το χειριστείτε. Αποφασίστε να δοκιμάσετε κάτι άλλο την επόμενη φορά.

 

Διαβάστε επίσης:

Aναζήτηση εργασίας: Πώς θα καταλάβετε αν είναι κατάλληλη για εσάς

H ερώτηση που μπορεί να αλλάξει για πάντα την καριέρα σας

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση