ΥΓΕΙΑ

Το ευχάριστο με τον κορονοϊό – Μειώθηκαν τα ποσοστά θανάτου

Photo by SJ Objio on Unsplash

Οι ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με ενεργό κορονοϊό τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και στις κυβερνήσεις.

Ωστόσο, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, μία μελέτη έχει να πει κάτι πιο αισιόδοξο.

«Διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό θανάτου έχει μειωθεί σημαντικά», λέει η Leora Horwitz , γιατρός που μελετά την υγεία του πληθυσμού στη Σχολή Ιατρικής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας σε μία από τις μελέτες, στις οποίες εξετάστηκαν χιλιάδες ασθενείς από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο.

Υπήρξε μια απότομη πτώση των ποσοστών θνησιμότητας μεταξύ των νοσοκομειακών ασθενών με κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ασθενών και εκείνων με προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας.

Μιλώντας με αριθμούς, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις αρχές της πανδημίας είχαν 25,6% πιθανότητες να πεθάνουν. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 7,6%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας είχε μειωθεί για όλες τις ομάδες, όταν ελέγχουν για παράγοντες όπως η ηλικία και η κατάσταση της υγείας.

Μια δεύτερη μελέτη 21.000 νοσοκομειακών περιπτώσεων στην Αγγλία, διαπίστωσε εξίσου μεγάλη πτώση στο ποσοστό θανάτου.

Οι γιατροί έχουν αναπτύξει τυποποιημένες θεραπείες για τον ιό και μπορούν πλέον να εντοπίσουν, πότε οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο θρόμβων αίματος ή σοβαρής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πρόληψη δεν παύει να είναι η καλύτερη προστασία

Η μάσκα επίσης ελαττώνει την ποσότητα του ιού που λαμβάνει ένα άτομο και έτσι μειώνει τη σοβαρότητα της ασθένειας του.

Επιπλέον διατηρώντας τα νοσοκομεία κάτω από τη μέγιστη χωρητικότητά τους – ένα από τα υποπροϊόντα της κοινωνικής απόστασης – βοηθά επίσης τους ασθενείς να επιβιώσουν διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα.

Παρόλα αυτά, κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι χαμηλού κινδύνου – τουλάχιστον δεν συγκρίνεται με τη γρίπη. Μια μελέτη του CDC που κυκλοφόρησε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι οι νοσοκομειακοί ασθενείς με κορονοϊό είναι πέντε φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τους νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη, και επίσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 επιπλοκές.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα της Boeing έδειξε ότι ο κορονοϊός «σκοτώνεται» μέσα στα αεροπλάνα

Κορονοϊός: Έρχεται η προστατευτική ασπίδα προσώπου που θα μας επιτρέπει να τρώμε ενώ τη φοράμε

Έρχεται νέο τεστ για τον κορονοϊό που βγάζει ακριβές αποτέλεσμα μέσα σε 5 λεπτά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση