ΥΓΕΙΑ

Η yoga προστατεύει από τις ημικρανίες σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας μελέτης

Photo by Erik Brolin on Unsplash

Η yoga εκτός από συγκέντρωση και ένα σμιλεμένο κορμί, μπορεί να προστατεύσει και από τις ημικρανίες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Ινδικού Ινστιτούτου Ιατρικών επιστημών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που προέκυψαν, όσοι πάσχουν από ημικρανίες και έχουν εντάξει τη yoga στην καθημερινή του ρουτίνα, διαπίστωσαν θεαματικές αλλαγές, που μέχρι πρότινος δεν είχαν ακόμα με τη χορήγηση φαρμάκων.

Μια μελέτη στη Νευρολογία δείχνει ότι η yoga θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα, τη διάρκεια και τον πόνο από την ημικρανία. Μόνο περίπου τα μισά άτομα που παίρνουν φάρμακα για την ημικρανία ανακουφίζουν, σημείωσε O δρ Rohit Bhatia , επικεφαλής συγγραφέας του Ινδικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών, σημείωσε ότι μόλις το 50% των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανίες, ανακουφίζονται με φάρμακα, καθώς το υπόλοιπο μισό, έχουν τόσο έντονους πόνους που δεν παρατηρούν κάποια βελτίωση ακόμα και με ισχυρά παυσίπονα.

Βέβαια γι’ αυτό ευθύνεται και το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, αν καταναλώνονται όταν η ημικρανία έχει ήδη εκδηλωθεί. Οι γιατροί συστήνουν τα παυσίπονα μόλις παρουσιαστούν και γίνουν αντιληπτά τα πρώτα συμπτώματα.

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Η μελέτη αξιολόγησε 114 άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μόνο φάρμακα και οι μισοί χρησιμοποίησαν φάρμακα σε συνδυασμό με yoga τρεις ημέρες την εβδομάδα για έναν ολόκληρο μήνα και στη συνέχεια πέντε ημέρες την εβδομάδα για τους επόμενους δύο μήνες.

Όταν υπολογίζονταν για άλλους παράγοντες, όπως ο ύπνος και η διατροφή, εκείνοι που ασκούσαν γιόγκα είδαν 48% μείωση στις ημικρανίες σε σύγκριση με το μόλις 12% με  εκείνους που έλαβαν μόνο φάρμακα.

Ο αριθμός των χαπιών που έλαβαν όσοι έκαναν yoga, μειώθηκε επίσης κατά 47%, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τα φάρμακα. Αυτό θα βοηθούσε επίσης στη μείωση των δαπανηρών ιατρικών εξόδων για όσους πάσχουν συχνά από ημικρανίες.

Αν και η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συχνότερες ενημερώσεις για την ομάδα ελέγχου θα ενίσχυαν την έρευνα. Οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν εκτενέστερα το ρόλο του placebo.

Εκτός όμως ​​από τις ημικρανίες, η yoga έχει αποδειχθεί ότι προάγει παραπάνω οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο στρες, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ευελιξία και βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό το είδος γυμναστικής είναι μια εξαιρετική λύση υγείας για όσους θέλουν να προσθέσουν κάποια ισορροπία στη ρουτίνα τους. Για εκείνους που πάσχουν από ημικρανίες, αυτή η πρακτική θα μπορούσε ακόμη και να ανακουφίσει τον καθημερινό πόνο.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να ξεχωρίσετε την ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο

Ποιες δικαιολογίες βρίσκει η νέα γενιά για να μη γυμναστεί

Πώς συνδέεται η ζάχαρη με τους πονοκεφάλους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση