CLIMATE EMERGENCY

5 απλά, καθημερινά tips για να καταναλώνετε λιγότερο νερό

Photo by Sebastian Staines on Unsplash

Ανακυκλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, κάνουμε προσπάθειες να βγάλουμε το πλαστικό μίας χρήσης από τη ζωή μας και στηρίζουμε την ηθική μόδα. Κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό, που μπορούμε – και χρειάζεται – να κάνουμε ώστε να  βοηθήσουμε τον πλανήτη, είναι να περιορίσουμε τη σπατάλη νερού. Ίσως μας φαίνεται δύσκολο, ειδικά τώρα που πλένουμε τα χέρια μας πιο συχνά και σχολαστικά από ποτέ, όμως δεν είναι.

Παρακάτω, υπάρχουν μερικοί απλοί αλλά θαυματουργοί τρόποι για να το καταφέρουμε!

Αλλάζουμε τη ρουτίνα ομορφιάς μας

Τα προϊόντα ομορφιάς που χρειάζονται ελάχιστο – ή και καθόλου – νερό έχουν ταράξει ολόκληρη τη βιομηχανία επειδή είναι τόσο πρακτικά, όσο και οικολογικά. Μπορούμε να επιλέξουμε από ενυδατικά έλαια, body butters και serums, μέχρι μάσκες προσώπου. Εκτός από το δέρμα μας, θα επωφεληθεί και ο πλανήτης.

Τρώμε τα λαχανικά μας

Ναι, όλοι μας λατρεύουμε το τυρί, το κρέας και το γιαούρτι. Όμως, όσο συνεχίζουμε να τα διατηρούμε στη διατροφή μας, επιβαρύνουμε σημαντικά το περιβάλλον. Για πέντε κιλά μοσχαρίσιου κιμά, για παράδειγμα, απαιτείται όσο νερό καταναλώνουμε για τα ντους ενός ολόκληρου έτους! Δε χρειάζεται να γίνουμε vegan, εάν δεν το επιθυμούμε. Όμως, είναι απαραίτητο να περιορίσουμε τις ζωϊκές πρωτεΐνες όσο περισσότερο αντέχουμε.

Ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά, λοιπόν, και κάνουμε το καλύτερο για τη Γη μας!

Δεν βάζουμε καθημερινά πλυντήριο ρούχων

Περιμένοντας να γεμίσει το καλάθι με τα άπλυτα, πριν βάλουμε πλυντήριο, θα εξοικονομήσουμε νερό και χρήμα! Αν δεν έχουμε οικολογικό, μπορούμε να το προγραμματίσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων). Το ίδιο αξίζει να κάνουμε και μ’ εκείνο των πιάτων, καθώς πλένοντάς τα στο χέρι, σπαταλάμε τεράστιες ποσότητες νερού, χωρίς λόγο.

Αλλάζουμε συνήθειες στο ντους

Όλοι μας θέλουμε να περνάμε ώρα κάτω από το καυτό – ή και παγωμένο, τώρα που καλοκαίριασε – νερό, όμως έρευνες έδειξαν πως, αν το πρωινό μας ντους διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, έχουμε τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε έως και δεκαπέντε λίτρα ημερησίως.

Κάνουμε έρευνα αγοράς

Το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία γιατί είναι απαραίτητο! Την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια, ας ελέγξουμε τι συμβαίνει με τα υφάσματα των ρούχων μας. Ένα απλό, βαμβακερό μπλουζάκι, απαιτεί 2.720 λίτρα νερού για την κατασκευή του, ενώ το «ταξίδι» του από τη χώρα που παράχθηκε, μέχρι να φτάσει στα χέρια μας, επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, οι συνθετικές πρώτες ύλες, όπως nylon και polyester, γεμίζουν τα νερά με μκροπλαστικά, όταν πλένονται, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ρύπανση των υδάτων.

Καλό είναι να προτιμάμε μετάξι, οργανικό βαμβάκι και λινό. Κοστίζουν περισσότερο μεν, αλλά είναι καλύτερης ποιότητας – άρα διαρκούν περισσότερο στο χρόνο – και παράγονται με πιο ηθικές, συνήθως, μεθόδους.

 

Διαβάστε επίσης:

H βιομηχανία της μόδας δεσμεύει τεράστιες ποσότητες νερού: Πώς να το αλλάξετε

6 tips για διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον

3 ντοκιμαντέρ για να αγαπήσετε τον πλανήτη λίγο περισσότερο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση