ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μαρτυρούν τα πρησμένα χείλη και γλώσσα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος

Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash

Αρκετά άτομα, δεν μπορούν εύκολα να αντιληφθούν ορισμένες καταστάσεις υγείας που προειδοποιούν για σοβαρό και άμεσο κίνδυνο. Ίσως γιατί τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι ήπια και φαινομενικά «αθώα».

Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα πρησμένα χείλη και γλώσσα κατά τη διάρκεια του φαγητού, που χρειάζεται άμεσα η ιατρική παρέμβαση.

Τα συμπτώματα αυτά προειδοποιούν για σοκ αναφυλαξίας, γι’ αυτό και χρειάζεται άμεση βοήθεια. Πρόκειται για την πιο σοβαρή και θανάσιμη μορφή αλλεργίας. Ως συνήθως παρατηρούνται δυσκολίες στην κατάποση και την αναπνοή, πόνοι στην κοιλιά, κράμπες, εμετός, διάρροια, εξανθήματα και αγγειοοίδημα (πρήξιμο κάτω από το δέρμα).

Αυτό που «κρύβεται» πίσω από αυτή την τόσο επικίνδυνη κατάσταση, είναι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, που σημαίνει αλλεργική αντίδραση προς ορισμένες πρωτεΐνες διαφόρων φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Αυτές αναπτύσσονται σε άτομα αλλεργικά σε γύρεις.

Photo by Stephanie Studer on Unsplash

Το σύνδρομο, σχετίζεται με αλλεργία στα εξής φυτά: πλάτανος, κυπαρίσσι, σημύδα (για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη) και αμβροσία (για την Αμερική).

Οι τροφές που ευθύνονται προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις οικογένειες φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.

Το ανησυχητικό για όσους πάσχουν από αλλεργίες είναι ότι οι οξείες αλλεργικές αντιδράσεις προστίθενται σε αυτές της ρινίτιδας και της γύρης.

Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε ευαισθησία σε κάποια φυτά και εμφανίζετε κόκκινα και υγρά μάτια και καταρροή, είναι επίσης πιο πιθανό να προσβληθείτε με περιπτώσεις οξείας αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι από μόνη της αλλεργία σε μεμονωμένα τρόφιμα, αλλά προκαλεί ένα μικρό σύμπλεγμα αλλεργικών αντιδράσεων στο στόμα,  με διασταυρούμενα αντιδραστικά ιχνοστοιχεία, που εξακολουθούν να υπάρχουν στη γενετική σύνθεση μιας χούφτας ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών.

Στην πραγματικότητα, το 60% όλων των τροφικών αλλεργιών είναι διασταυρούμενες αντιδράσεις από τρόφιμα, που το σώμα τα «αντιλαμβάνεται» ως εισπνεόμενα αλλεργιογόνα.

Οι επιστήμονες και οι γιατροί, έχουν καταφέρει να συνδέσουν κάποια είδη αλλεργιών με συγκεκριμένες τροφές.

Οι αλλεργίες στη γύρη σχετίζονται με: πεπόνια, ντομάτες, πορτοκάλια, σύκα

Εαρινές αλλεργίες στη γύρη: μπανάνες, πεπόνια, αγγούρι, κολοκύθια, αγκινάρες, ιβίσκος

Αλλεργίες γύρης σημύδας: αμύγδαλα, μήλα, αβοκάντο, βερίκοκα, μπανάνες, καρότα, σέλινο, κεράσια, κόλιανδρο, μάραθο, άνηθο, γλυκάνισο, κύμινο, κόλιανδρος, πατάτες, αρακάς, φασόλια, πράσινο πιπέρι και φακές, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι

Ευτυχώς, τα συμπτώματα του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας, σπανίως γίνονται απειλητικά για τη ζωή. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε αλλεργική αντίδραση ενώ τρώτε κάτι, πρέπει πραγματικά να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Η συζήτηση με τον γιατρό ή τον αλλεργιολόγο σας είναι μια καλή ιδέα. Επειδή αυτές οι αντιδράσεις είναι συχνά ήπιες, μερικές φορές μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν ή ακόμη και να διορθωθούν.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί διαφοροποιούνται οι αλλεργίες στον οργανισμό όσο περνούν τα χρόνια;

5 σημάδια ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

Τα 6 σημάδια στο δέρμα που προειδοποιούν για προβλήματα με την καρδιά

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση