INSPIRATION

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που θέλουν να δώσουν τέλος στον παιδικό γάμο

Για να μη ζήσει καμία άλλη όσα βίωσαν εκείνες

Photo by Annie Spratt on Unsplash
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Κάθε χρόνο, δώδεκα εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18. Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ένας στους 30 νεαρούς άνδρες παντρεύτηκε όταν ακόμη ήταν παιδί.

Μερικά χρόνια πριν, οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι. Κι όμως, συνεχίζουν να σοκάρουν. Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του ΟΗΕ είναι να τους φτάσει στο μηδέν, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Φαίνεται ρεαλιστικός, όμως η πρόοδος είναι αργή και η πανδημία δε βοηθά. Από την ημέρα που έκλεισαν για πρώτη φορά τα σχολεία και οι οικογένειες άρχισαν να πιέζονται οικονομικά, τα πράγματα έμειναν στάσιμα και υπάρχει φόβος ότι θα χειροτερεύσουν.

Γυναίκες και κορίτσια, λοιπόν, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δίνουν το δικό τους αγώνα και δεν αφήνουν κανέναν να αποφασίσει για εκείνες, χωρίς εκείνες. Είναι, μάλιστα, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Girls Not Brides που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και παλεύει να τους παρέχει ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ruby είναι 16 ετών και ζει στο Νεπάλ. Μόλις πέρσι, ένας άνδρας ζήτησε από τους γονείς της το χέρι της. Στη χώρα αυτή, περίπου το 40% των κοριτσιών παντρεύεται πριν φτάσει στην ενηλικίωση, με συζύγους που επιλέγει η οικογένεια. Ο νόμος, όμως, διαφωνεί. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 20. Κι αυτό, η Ruby το γνώριζε καλά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Girls Not Brides (@girlsnotbrides_) on


«Θα παντρευτώ μετά τα 20. Θέλω να μάθω να ράβω με ραπτομηχανή. Και μετά να ανοίξω ένα μεγάλο κατάστημα, να επιδιορθώνω και να δημιουργώ ρούχα, να βγάζω τα δικά μου χρήματα. Θα φτιάχνω φορέματα και πουκάμισα, με αέρινα υφάσματα και μαργαριτάρια», είπε στην Guardian.

Σε αυτό το ταξίδι προς την ανεξαρτησία, προσπαθεί να πάρει μαζί και τις φίλες της. Τις ενθαρρύνει να μορφωθούν, να μάθουν μια τέχνη. Να στηριχθούν στα πόδια τους και μετά, αν ερωτευτούν, να μείνουν για πάντα με τον άνθρωπό τους. «Αν παντρευτείς τώρα», τους επισημαίνει, «θα κάνεις παιδιά και η ζωή σου θα ‘ναι δύσκολη.»

Η 19χρονη Suci από την Ινδονησία, ξεκίνησε να μάχεται κατά του παιδικού γάμου πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, ζητώντας από τους γείτονές της να υπογράψουν μία ανοιχτή επιστολή. Δεν άργησε, βέβαια, να καταλάβει πως η προσπάθειά της δεν αρκούσε, έπρεπε να κάνει κάτι μεγαλύτερο. Βγήκε, λοιπόν, στο δρόμο κι άρχισε να διαδηλώνει με πανό στα χέρια. Μαζί με τους φίλους της, εξηγούσε γιατί αυτό το ζήτημα έπρεπε να τελειώσει – και να τελειώσει άμεσα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Girls Not Brides (@girlsnotbrides_) on


Μικρότερη, δεν είχε ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό. Προβληματίστηκε όταν είδε τον αδελφό της να παντρεύεται μία κοπέλα που είχε μόλις κλείσει τα 15. Αν και το ζευγάρι ήταν αγαπημένο, το κορίτσι εκείνο δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που εμφανίστηκαν μπροστά της.

Αυτή τη στιγμή, η Suci ηγείται μίας ομάδας διαμαρτυρίας στο χωριό της, ενώ έχει επισκεφθεί την Μπανγκόκ και την Τζακάρτα για να διαδώσει το μήνυμά της.

Η Jenina είναι από την Κένυα και παντρεύτηκε στα 13. Ζούσε με τα πεθερικά της που, ενώ στην αρχή της φέρονταν με ευγένεια και σεβασμό, ενοχλήθηκαν επειδή δεν έμεινε έγκυος. Δυσκόλεψαν έτσι τόσο τη ζωή της, που την ανάγκασαν να φύγει για πάντα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thom Pierce (@thom.pierce) on


Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, έχει επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι. Οι γονείς, που την είδαν να υποφέρει, στέκονται πλάι της. Κι εκείνη, εύχεται να είχε αρνηθεί εκείνη την πρόταση γάμου για να τελειώσει το σχολείο.

Προκειμένου να μη ζήσει κανένα άλλο κορίτσι όσα βίωσε η ίδια, μοιράζεται την εμπειρία της και ενημερώνει για όλα όσα δεν της μίλησε ποτέ κανείς.

Η Ghazal είναι από το Λίβανο. Όταν της ανακοίνωσαν ότι θα παντρευτεί, είχε μόλις κλείσει τα 13. Και χάρηκε τόσο. «Θα φορέσω νυφικό, θα έχω ένα σπίτι και θα κάνω πολλά παιδιά», σκεφτόταν. Ο σύζυγός της, Khalid, ήταν 19.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Girls Not Brides (@girlsnotbrides_) on


Οι δυο τους γνωρίστηκαν αφού είχε συμφωνηθεί το προξενιό. Τρεις μήνες μετά το γάμο, έμεινε έγκυος στο πρώτο τους παιδί , τη Hana. Δύο μήνες μετά τη γέννησή της, ήρθε η δεύτερη εγκυμοσύνη.

Σήμερα, ο μικρότερος γιος της είναι τριών ετών. Ενώ είναι ευχαριστημένη με τη ζωή της, αναγνωρίζει πως υπάρχουν πολλά που δεν γνώριζε ούτε εκείνη, ούτε ο Khalid – οι μέθοδοι αντισύλληψης και οι βασικοί κανόνες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, για παράδειγμα.

Δε θέλει να δει καμία άλλη ανήλικη νύφη. Το ίδιο κι ο αγαπημένος της. Οι δυο τους, μάλιστα, είναι αποφασισμένοι να παρέχουν στη δική τους κόρη ένα καλύτερο μέλλον, ενώ είναι σίγουροι πως δε θα της επιτρέψουν να παντρευτεί πριν μεγαλώσει αρκετά.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες του Σουδάν στη μάχη για την ισότητα

Γιατί οι γυναίκες φιλόσοφοι ξεχάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου;

Pinar Gültekin: Η δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση