ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από άγχος

θυμός

Το άγχος στις μέρες είναι αρκετά αυξημένο, λόγω της υπερβολικής καθημερινής πίεσης στην εργασία και των στενών χρονοδιαγραμμάτων. Κάποιες φορές όταν αυτό είναι παραγωγικό, μπορεί να μας κάνει καλό γιατί μας ωθεί να επιτύχουμε τους στόχους μας και να δεχτούμε νέες προκλήσεις. Αλλά όταν φτάνει σε σημείο να μας κυριεύει, τότε μπορεί να είναι εξαιρετικά κακό για την υγεία μας.

Όχι μόνο μας επηρεάζει σωματικά και ψυχικά, αλλά έχει επίσης βαθιά σχέση με τη μνήμη μας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το άγχος λειτουργεί πολύ για το πώς μπορεί να την διαταράξει. Παρόλα αυτά, μπορούμε ακόμα να τη βελτιώσουμε ακόμα και όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.

Δείτε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό:

Σύμφωνα με έρευνες, όταν έχουμε άγχος, είναι δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις και στη συνέχεια να τις μετατρέψουμε σε μακροπρόθεσμες. Εν ολίγοις, το άγχος προκαλεί προβλήματα με τη μνήμη.

Μια άλλη μελέτη, δείχνει ότι το άγχος αυξάνει την έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η μνήμη μπορεί να μειωθεί λόγω του αυξημένου επιπέδου κορτιζόλης.

Σημαίνει ότι το άγχος προκαλεί εξάντληση που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση, που αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την εστίαση της προσοχής και τη μνήμη.

Photo by Pietra Schwarzler on Unsplash

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη όταν αισθάνεστε ότι είστε αγχωμένοι;

Υπάρχουν πολλές τεχνικές μέσω των οποίων μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη σας υπό συνθήκες πίεσης και επίσης να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος. Οι στρατηγικές έχουν ως εξής:

1. Όταν επικεντρώνεστε σε αναπνευστικές ασκήσεις, οι οποίες βελτιώνουν την εστίαση και την προσοχή σας. Παράλληλα με αυτές, καλό είναι να φαντάζεστε τον εαυτό σας να πετυχαίνει τους στόχους του.

2. Εγγραφείτε σε πρόγραμμα αεροβικής άσκησης 12 εβδομάδων. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με μειωμένη μνήμη λόγω εξάντλησης που σχετίζονται με το άγχος, επωφελούνται από αυτό το πρόγραμμα άσκησης.

3. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά, μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη μνήμη τους που επηρεάζεται από το άγχος. Ο διαλογισμός αυξάνει την προσοχή που μπορεί να ελαττώσει το στρες και να μειώσει τον κίνδυνο εξασθένησης της μνήμης.

4. Υπάρχουν μερικά εύκολα κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ενίσχυση της μνήμης όταν είστε αγχωμένοι, όπως να σφίξετε τις γροθιές σας ή να μετακινήσετε τα μάτια σας από τη μία πλευρά στην άλλη.

 

Διαβάστε επίσης;

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Tι είναι ο διαλογισμός Μάντρα και ποια τα οφέλη του

8 τοξικές συνήθειες που μας στερούν την ευτυχία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση