CLIMATE EMERGENCY

Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων των τροπικών περιοχών

Κλιματική αλλαγή: Η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων των τροπικών περιοχών
Photo by Manny Moreno on Unsplash

Η περιβαλλοντική κρίση οδηγεί τον πλανήτη στα άκρα. Η άνοδος της θερμοκρασίας και τα αυξανόμενα επίπεδα υγρασίας δε θα αργήσουν, σύμφωνα με έρευνα, να γίνουν επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει στις τροπικές περιοχές.

Αν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η επιβίωση του ανθρώπινου είδους θα είναι αδύνατη στις τροπικές περιοχές. Η θερμοκρασία του σώματός μας διατηρείται σχετικά σταθερή, στους 36.6 βαθμούς Κελσίου. Το δέρμα μας είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε. Η αύξηση της θερμοκρασίας, όμως, σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορεί να αποβεί μοιραία.

«Αν έχει υπερβολική υγρασία, το σώμα δεν μπορεί να ψυχρανθεί μέσω του ιδρώτα – αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ελέγχουμε την υγρασία πριν αποφασίσουμε να εγκατασταθούμε σε περιοχές με ζέστη», δήλωσε η καθηγήτρια και ερευνήτρια του Princeton, Γι Ζανγκ, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη.

Μαζί με την ομάδα της, αποφάσισε να εξετάσει τι συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του υγρού αέρα μεταβάλλεται. Δοκίμασαν ακραίες συνθήκες και πρόσεξαν πως αν ο πλανήτης εξακολουθήσει να ζεσταίνεται και η θερμοκρασία υγρού βολβού, όπως ονομάζεται, ξεπεράσει τους 35 βαθμούς στα συγκεκριμένα μέρη, η ζωή θα αρχίσει να απειλείται.

Ο Μοχιτάμπα Σαντέγκ, ειδικός περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Άινταχο, δήλωσε στην Guardian πως η παραπάνω μελέτη εξηγεί με «εξαιρετικό τρόπο» πώς οι τροπικές ζώνες θα γίνουν, σιγά – σιγά, αφιλόξενες για τον άνθρωπο. «Αν το φράγμα εκείνο ξεπεραστεί, θα είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ειδικά καταφύγια, αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Δεδομένου ότι η περιοχή αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από αναπτυσσόμενες χώρες με οικονομικά ευάλωτους κατοίκους, καταλαβαίνουμε πως η δημιουργία τέτοιων δομών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη», εξήγησε.

«Θεωρητικά, κανείς δεν μπορεί να αντέξει θερμοκρασία υγρού βολβού μεγαλύτερη των 35 βαθμών Κελσίου, όσο νερό κι αν πιει», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

4 γωνιές του πλανήτη που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Χίλαρι Γουότερς: Πώς χρησιμοποιεί φύλλα και παράγει τέχνη με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Κλιματική αλλαγή: Μέσα σε 20 χρόνια, έχουν χαθεί μισό εκ. ανθρώπινες ζωές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις