SUSTAINABILITY

5 εύκολα βήματα για μία πιο βιώσιμη προσέγγιση της μόδας

πηγή: Instagram @sustainablefashionmatterz

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα βασικά για τη βιομηχανία της μόδας. Κάθε χρόνο, για την παραγωγή των ρούχων μας καταναλώνει περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια λίτερα νερού, εκπέμπει 1.7 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και συνθετικά υφάσματα, όπως το polyester, γεμίζουν τους ωκεανούς μας με βλαβερές μικροΐνες. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται αναγκαία η στροφή μας προς τη βιωσιμότητα.

Συχνά, αυτό μας φαίνεται δύσκολο. Μοιάζει ακατόρθωτο, αισθανόμαστε πως θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα πάντα για να το πετύχουμε και, τελικά, δεν ξεκινάμε ποτέ την προσπάθεια. Όμως, υπάρχουν μικρά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, ώστε να ζήσουμε στον κόσμο που ονειρευόμαστε, με καθαρή συνείδηση.

Η πανδημία μας άλλαξε σε πολλούς τομείς. Γιατί να μη μας αλλάξει και σε αυτόν; Με τις παρακάτω συμβουλές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ντουλάπα μας και να κάνουμε τη διαφορά.

Αγοράζουμε από την τοπική αγορά

Επιλέγοντας ρούχα από μεγάλες, παγκόσμιες αλυσίδες, σταματάμε να στηρίζουμε τους εμπόρους της περιοχής μας. Για ένα κορυφαίο κατάστημα, η αγορά μίας μπλούζας δε θα σημαίνει τίποτα. Για τον καταστηματάρχη της απέναντι γωνίας, όμως, σημαίνει πως θα επιστρέψει στο σπίτι με λίγα παραπάνω χρήματα, τα οποία θα προσφέρει στην οικογένειά του.

Κι έπειτα, αν δεν αλλάξουμε συνήθειες, τα ρούχα μας θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στα χέρια μας, επιβαρύνοντας με κάθε τρόπο τον πλανήτη.

Διαλέγουμε την ποιότητα κι όχι την ποσότητα

Πολύ συχνά, προκειμένου να αποκτήσουμε πολλά, οικονομικά προϊόντα, κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητά τους.  Τα φοράμε μία-δύο φορές, εκείνα φθείρονται και καταλήγουν στο βάθος της ντούλάπας, ή ακόμη χειρότερα, στα σκουπίδια. Καλό είναι να επενδύουμε σε λίγο ακριβότερα αλλά καλύτερα ρούχα, ώστε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας και να είμαστε διαρκώς καλοντυμένοι.

Θα μπροούσαμε, για παράδειγμα, να πούμε “όχι” σε συνθετικά υφάσματα, όπως nylon και polyester που έχουν ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο και να δώσουμε τα χρήματά μας σε κάτι από οργανικό βαμβάκι.

Συμμετέχουμε στην κυκλική οικονομία

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που αποκτήσαμε όλοι πρόσβαση σε ολοκαίνουργια ρούχα. Αντί να ψωνίζοθν διαρκώς, οι προηγούμενες γενιές έπαιρναν εκείνα των μεγαλύτερων αδελφών τους, η κόρη φορούσε το καλοδιατηρημένο φόρεμα της μητέρας της – όλα τους, διατηρούνταν για όσο περισσότερο καιρό γινόταν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα.

Ας δωρίσουμε τα κομμάτια που δε φοράμε πια σε κάποιον που τα έχει ανάγκη, σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή οικογενειακό φίλο. Ας τα ανταλλάξουμε με τους φίλους μας, ή ας τα πουλήσουμε δε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το depop.

Φροντίζουμε τα ρούχα μας

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τις αγαπημένες μας μπλούζες, τα τζιν που τόσο μας αρέσουν και τα πουκάμισα. Αν τα πλένουμε στις σωστές θερμοκρασίες, με τα σωστά προϊόντα καθαρισμού για το χρώμα τους, θα παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους.

Ψωνίζουμε λιγότερο

Είναι ο ευκολότερος τρόπος να φροντίσουμε τον πλανήτη – και το πορτοφόλι μας. Περιορίζοντας τις αγορές μας, όχι μόνο δεν ενισχύουμε τις εταιρείες γρήγορης μόδας, αλλά εκτιμάμε περισσότερο αυτά που ήδη έχουμε. Θα τα αγαπήσουμε, θα τα προσέξουμε λίγο παραπάνω και θα δούμε πως, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ανάγκη από νέα.

Βλέπουμε πως τρόποι υπάρχουν. Το θέμα είναι εάν εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα, μέσα από μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηθική μόδα: Όσα (δεν) μας έμαθε το 2020

Γρήγορη μόδα: Ερευνητές ζητούν να αλλάξουμε συμπεριφορά ως καταναλωτές

Οι γυναίκες που κινούν τα νήματα στο χώρο της ηθικής μόδας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση