SUSTAINABILITY

Bernice Dapaah: H γυναίκα που δημιουργεί ποδήλατα από μπαμπού στην Γκάνα

Για κάθε ένα που πουλάει, φυτεύει δέκα δέντρα!

πηγή: Instagram @missosodef_
πηγή: Instagram @missosodef_

Το ποδήλατο είναι αγαπημένο μέσο μεταφοράς των οικολόγων – και όχι μόνο. Δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου και μας βοηθά να γυμναστούμε. Υπάρχει, άραγε, τρόπος να βοηθήσει το περιβάλλον ακόμη περισσότερο;

Η Bernice Dapaah είναι επιχειρηματίας από την Γκάνα και απαντά θετικά στην ερώτηση αυτή. Η εταιρεία της, στην οποία εργάζονται αποκλειστικά γυναίκες, παίρνει μπαμπού και το μετατρέπει σε ποδήλατα τα οποία εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο!

Γιατί μπαμπού;

Πρόκειται για μία πανίσχυρη πρώτη ύλη, σχεδόν δυνατότερη από το ατσάλι, πιο οικονομική και, φυσικά, βιώσιμη. Επιπλέον, για την κατασκευή ενός ποδηλάτου από μπαμπού απαιτείται λιγότερο ηλεκτρικό δέρμα και ο σκελετός του είναι 100% ανακυκλώσιμος.

«Είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στη χώρα μου, οπότε ήμασταν οι πρώτοι που το δοκιμάσαμε και είδαμε πώς θα το αξιοποιούσαμε», δήλωσε στο thesouthafrican.com.

Βοηθώντας τους φοιτητές

Η Ghana Bamboo Bikes, όπως ονομάζεται η επιχείρηση της Dapaah, κάνει μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, να τον ωθήσει να αλλάξει μέσο μεταφοράς. Οι σημαντικότεροι πελάτες της είναι μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι γλιτώνουν χρόνο και χρήμα αγοράζοντας ένα από τα ποδήλατά της.

Για κάθε ένα που πωλείται, μάλιστα, δωρίζεται ένα ακόμη σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες που προέρχονται από οικογένειες κατώτερων οικονομικών στρωμάτων, οι οποίοι αναγκάζονται να περπατούν για ώρες μέχρι να φτάσουν στο σχολείο ή τη σχολή.


Η Bernice γνωρίζει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι, καθώς αποτελούσαν κάποτε κομμάτι και της δικής της καθημερινότητας. Μεγάλωσε με τον παππού της, σε ένα απομακρυσμένο χωριό.

«Έπρεπε να περπατήσω τρεισήμισι ώρες τη μέρα, απλώς για να πάω σχολείο. Αργότερα, ο παππούς μου πήρε ένα ποδήλατο και κατάφερα να αποφοιτήσω. Μετά, αποφάσισα να συνεχίσω στο πανεπιστήμιο», είπε. «Έπρεπε να διανύσω χιλιόμετρα και, μερικές φορές, αν αργούσα, με έβαζαν τιμωρία. Γιατί, λοιπόν, να μη δωρίσουμε σε ανθρώπους που βιώνουν ό, τι βίωνα, ενθαρρύνοντάς τους να μελετήσουν;»

Μέχρι στιγμής, έχει πουλήσει περισσότερα από τρεις χιλιάδες ποδήλατα κι έχει δωρίσει δέκα χιλιάδες σε μαθητές, την τελευταία πενταετία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ghana Bamboo Bikes (@ghanabamboobikes) στις


Η ενδυνάμωση της γυναίκας

Η Ghana Bamboo Bikes παρέχει εργασία σε ντόπιους. Διδάσκει σε νέους πώς να κατασκευάζουν ποδήλατα από το μηδέν – ειδικά σε γυναίκες. Η Dapaah σκοπεύει να έχει 250 υπαλλήλους μέχρι το 2025 και προσπαθεί να συνεργαστεί με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου να χτίσει έναν παιδικό σταθμό. Με αυτόν τον τρόπο, οι μητέρες θα μπορούν να εργάζονται.

 

Διαβάστε επίσης:

Marina Testino: Το fashion icon που έκανε σκοπό ζωής την προστασία του πλανήτη

Arizona Muse: Ένα μοντέλο μάχεται για την ηθική μόδα

Η Jennifer Atilemile θέλει να φέρει τη διαφορετικότητα στην ηθική μόδα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση