SUSTAINABILITY

Πλαστικό: Η σημαντικότερη αιτία θανάτου των ζώων της θάλασσας

πηγή: Unsplash

Το πλαστικό κυριαρχεί στη ζωή μας. Παρότι εδώ και λίγο καιρό γίνεται μία προσπάθεια αντικατάστασής του με άλλα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, απειλεί σοβαρά τόσο εμάς, όσο και κάθε άλλη μορφή ζωής στον πλανήτη.

Η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση Oceana δημοσίευσε νέα έρευνά της, η οποία ανέφερε το μεγαλύτερο εχθρό της θαλάσσιας ζωής. Πρόκειται για το πλαστικό μίας χρήσης, τη συχνότερη αιτία θανάτου των ζώων που ζουν στο νερό.

Τα ευρήματα των επιστημόνων είναι απογοητευτικά. Από το 2009, σχεδόν 1800 θαλάσσια ζώα περισσότερων από σαράντα ειδών έχουν καταπιεί ή παγιδευθεί σε  πλαστικό. Από αυτά, το 88% ανήκει στην κατηγορία των απειλούμενων ή βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

«Αισθάνεσαι απόγνωση διαβάζοντας αυτά τα στοιχεία», δήλωσε η Κίμπερλι Γουόρνερ, επικεφαλής επιστήμονας στη Oceana. «Οι περιγραφές του τι βρέθηκε στο στομάχι των ζώων αυτών και ο πόνος που πρέπει να ένιωσαν όταν παγιδεύθηκαν σε συσκευασίες ή η πείνα τους, όταν δεν μπορούσαν να φάνε επειδή το πλαστικό τα εμπόδιζε, είναι πραγματικά τρομερά.»

Γνωρίζοντας πως το 88% των ζώων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πλαστικού είναι υπό εξαφάνιση, συνειδητοποιούμε πως κάτι χρειάζεται να αλλάξει. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το μπέρδευαν με την τροφή τους ή το κατάπιναν καθώς κολυμπούσαν. Δεν μπορούσαν, έπειτα, να τραφούν σωστά και ο οργανισμός τους βλαπτόταν ανεπανόρθωτα.

 

Βλέπουμε πως υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από τη δική μας άνεση, την ευχαρίστησή μας. Χρησιμοποιώντας πλαστικό στην καθημερινή μας ζωή, προκαλούμε τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Είναι προτιμότερο να προσαρμοστούμε εμείς σε μία νέα, απαλλαγμένη από αυτό πραγματικότητα, παρά να δούμε περισσότερα ζώα να θανατώνονται, επειδή απλώς αρνούμαστε να τα βοηθήσουμε. Είναι στο χέρι μας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να περιορίσετε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι

Αλουμίνιο, πλαστικό ή γυαλί: Ποιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Μαθαίνοντας στα παιδιά να αγαπούν τον πλανήτη: Σχολείο της Ινδίας δέχεται «πλαστικά δίδακτρα» και σώζει το περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση