SUSTAINABILITY

Πώς θα εντάξετε το μινιμαλισμό στη ζωή σας

Photo by Maksim Goncharenok from Pexels

Ο μινιμαλισμός έχει γίνει η τελευταία τάση της βιωσιμότητας. Διαβάζουμε για αυτόν στο internet, αποτελεί συχνό θέμα συζήτησης στις παρέες μας πολλοί υποστηρίζουν πως αν τον εντάξουμε στη ζωή μας, θα βοηθήσουμε σημαντικά τον πλανήτη, ενώ θα γίνουμε, ταυτόχρονα, καλύτεροι άνθρωποι. Πρόκειται για έναν όρο που δεν έχει ακριβή σημασία, μεταφράζεται με διαφορετικό τρόπο στο καθένα. Αυτό που είναι κοινό για όλους, είναι το αποτέλεσμά του. Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως τα υλικά αγαθά έχουν πολύ μικρότερη αξία από αυτήν που τους δίνουμε, όπως κι αν τον εφαρμόζουμε.

Αγοράζοντας λιγότερα πράγματα, παράγουμε λιγότερα απορρίμματα, άρα επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον. Βελτιώνουμε την οικονομική μας κατάσταση, καθώς ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα, ενώ μαθαίνουμε να είμαστε αυτάρκεις. Αυτή η ανικανοποίητη ανάγκη μας να ψωνίζουμε διαρκώς, αυτό το κενό που δε γεμίζει ποτέ, παύει να υπάρχει. Μαθαίνουμε να είμαστε χαρούμενοι χάρη στους γύρω μας, ανεξάρτητα από το αν το παντελόνι που φοράμε ανήκει στην τελευταία κολεξιόν του αγαπημένου μας οίκου μόδας.

Ίσως να μην ταιριάζει σε όλους. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε μία δοκιμή. Θα ζήσουμε διαφορετικά, ξεκινώντας από το μηδέν, αρκεί να κάνουμε τα παρακάτω 7 βήματα:

 Βήμα 1: Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε γιατί θα κάνουμε στροφή στο μινιμαλισμό. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Γη μας; Θέλουμε να περιορίσουμε τον υπερκαταναλωτισμό μας; Θέλουμε απλώς να κάνουμε μία αλλαγή; Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, καλό είναι να έχουμε την απάντηση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη One Kind World (@onekindworld) στις


Βήμα 2: Ξεκινάμε το ξεκαθάρισμα. Δε χρειάζεται να γίνουν όλα αμέσως, η μετάβαση θα γίνει σιγά – σιγά, ένα δωμάτιο τη φορά. Θα δούμε ποια προϊόντα χρησιμοποιούμε καθημερινά, ποια σπανιότερα και ποια δεν έχουμε αγγίξει ποτέ, και θα πράξουμε ανάλογα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε τη μέθοδο της Marie Kondo αν θέλουμε! Ο στόχος είναι να καταλήξουμε με τα αντικείμενα που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Βήμα 3: Κάνουμε μικρές αλλαγές. Δε θα δωρίσουμε όλα μας τα πιάτα, εκτός από ένα, ή όλες μας τις μπλούζες, πέρα από την αγαπημένη μας. Δεν είναι ανάγκη να κινηθούμε βιαστικά και απότομα. Ας κάνουμε σταδιακά τη μετάβαση στο μινιμαλισμό, ώστε να μπορέσουμε να τη συνεχίσουμε. Ας το δούμε σαν μία προσπάθεια για απώλεια βάρους: Καμία εξαντλητική δίαιτα δεν έχει αποτέλεσμα. Αντίθετα, τα μικρά αλλά σταθερά βήματα κάνουν τη διαφορά.

Βήμα 4: Η ώρα της ντουλάπας. Καλό είναι να αποκτήσουμε μία πιο διαχρονική γκαρνταρόμπα, η οποία δε θα επηρεάζεται από τις εφήμερες τάσεις. Επειδή, όμως, η μόδα είναι θέμα προσωπικής αισθητικής και αποτελεί τρόπο έκφρασης, ο μινιμαλισμός σε αυτόν τον τομέα δεν είναι εφικτός για όλους.

Βήμα 5: Παύουμε να επενδύουμε σε υλικά αγαθά και στρεφόμαστε στις νέες εμπειρίες. Κάνοντας ταξίδια, μαθαίνοντας νέες ξένες γλώσσες, ένα μουσικό όργανο ή κάποια δεξιότητα, θα αισθανθούμε πολύ πλουσιότεροι, από όσο θα νιώθαμε αν αγοράζαμε ένα ακριβό smartphone.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Minimalism Life (@minimalismlife) στις


Βήμα 6: Δεν αγοράζουμε, αντικαθιστούμε. Τι σημαίνει αυτό; Αντί για 3 διαφορετικά ρουζ, θα συμβιβαστούμε με ένα, μέχρι να τελειώσει. Θα πάρουμε καινούρια τηλεόραση, όταν η ήδη υπάρχουσα θα πάψει να λειτουργεί σωστά. Δε θα πάμε για shopping therapy πριν υπάρξει ανάγκη για νέα παπούτσια ή ρούχα και θα μάθουμε να αγαπάμε αυτά που ήδη έχουμε.

Βήμα 7: Αλλάζουμες τρόπο σκέψης. Ο μινιμαλισμός βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Μαθαίνουμε να νιώθουμε καλά παίρνοντας διαρκώς νέα πράγματα, αποκτώντας το τελευταίο αυτοκίνητο, την τελευταία τσάντα. Ας πάμε κόντρα σε αυτό που προωθεί τόσον καιρό η κοινωνία μας κι ας κάνουμε τη διαφορά. Αυτό που πραγματικά αξίζει, είναι να είμαστε καλοί φίλοι, σωστοί γονείς, δοτικοί άνθρωποι. Τα ρούχα που φοράμε, το κινητό που κρατάμε και ο καναπές στον οποίο καθόμαστε, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fran Haddock ? She/her (@envirobite) στις


Διαβάστε επίσης:

Zero Waste: Μήπως, τελικά, δεν είναι ακατόρθωτο;

Ηθική μόδα: Όσα (δεν) μας έμαθε το 2020

Το πραγματικό κόστος των ρούχων μας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση