SUSTAINABILITY

Τι είναι η «πράσινη οικονομία» και γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Photo by Edward Howell on Unsplash

Η υγεία του πλανήτη μας αφορά όλους. Δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να προσπεράσουμε, αφήνοντας τους ακτιβιστές να το αναλάβουν. Προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε, είναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αλλά πριν από αυτό, χρειάζεται να βρούμε την πραγματική του αιτία.

Αυτή τη στιγμή, τα νοικοκυριά που ανήκουν στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νοτίου Ουαλίας. Καλό είναι να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής τους και συγκεκριμένα η διαχείριση των χρημάτων τους, ώστε να δούμε διαφορά. Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο υπερκαταναλωτισμός είναι εκείνος που μας έχει φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, Manfred Lezen, «Όταν συνειδητοποιούμε τον τεράστιο αντίκτυπο των δικών μας, προσωπικών δράσεων στο περιβάλλον, πολλοί βάζουμε παρωπίδες και βρισκόμαστε σε άρνηση. Ό, τι θεωρούμε πως σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή (τα αυτοκίνητα, το ρεύμα, τα αεροπλάνα) είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Το υπόλοιπο, αποτελείται από όλα εκείνα που αγοράζουμε, εκείνα που καταναλώνουμε και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος».

Τι είναι η Πράσινη Οικονομία;

Η έρευνα του δε στέκεται μονάχα στην ατομική μας ευθύνη. Τονίζει πως είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τη διαρκή ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και απόκτησης νέων αγαθών, που μας δημιουργεί η κοινωνία.

Σε επιστολή τους στη Guardian, 83 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις, ώστε να τους φορολογήσουν περισσότερο και να αναλάβουν εκείνοι, μαζί με άλλους εύπορους, την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Ζήτησαν από τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν επιτέλους το ζήτημα της ανισότητας, να αναγνωρίσουν πως η αύξηση της φορολογίας στους οικονομικά ισχυρούς και η διαφάνεια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται, για να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση που θα έχει διάρκεια. Μέσα από μία νέα, αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει δραστικά μέτρα όπως οικολογικούς φόρους, επενδύσεις σε «πράσινα» projects, μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα. Όλα αυτά, συντελούν στην οργάνωση και την ανάπτυξη μίας πράσινης οικονομίας.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτό που συχνά αναζητούμε, είναι η αφθονία. Όμως, προσπαθώντας να αποκτήσουμε καινούργια πράγματα κάθε λεπτό, διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το κοινωνικό κάσμα και εντείνουμε τις ανισότητες. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας και την έννοια του πλούτου.

«Από τη στιγμή που υπάρχει ανάπτυξη – τόσο στην οικονομία, όσο και στον πληθυσμό – και η τεχνολογία δεν μπορεί να περιορίσει την καταστροφική της επίδραση στον πλανήτη, το μόνο που θα συμβεί, είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. Πραγματικά, οφείλουμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά συστήματα μ’ έναν τρόπο που θα προστατεύει τις φυσικές πρώτες ύλες, ακόμη κι αν αυτό δε συμφέρει τους ισχυρούς», τόνισε ο Wiedman.

 

Διαβάστε επίσης:

Δίκαιο Εμπόριο: Τι είναι και πώς συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη

6 tips για διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον

Πώς η οικολογία θα φέρει κέρδος στην επιχείρησή σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση