SUSTAINABILITY

#Veganuary: Τι πρέπει να προσέξετε αν αποφασίσετε να κάνετε μία vegan προσπάθεια αυτόν τον Ιανουάριο

#Veganuary: Τι πρέπει να προσέξετε αν αποφασίσετε να κάνετε μία vegan προσπάθεια
πηγή: Unsplash

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που το κοντέρ μηδενίζει κι όλα ξεκινούν απ΄ την αρχή. Αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες και – γιατί όχι; – να κάνουμε μία vegan προσπάθεια.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι ο βιγκανισμός;

Πρόκειται για την ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και το μέλι. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολλή βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας, λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους αφού θεωρούν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας τους.

Πάντως, πολλοί ακολουθούν την αυστηρή χορτοφαγία μόνο επειδή δεν θέλουν να συμμετέχουν στην κακοποίηση των ζώων και θεωρούν λανθασμένη οποιαδήποτε ταύτιση του βiγκανισμού με φιλοσοφία, θρησκεία και καταναλωτικές τάσεις.

Ας δούμε μερικά Dos και Don’ts για το δικό μας #Veganuary.

Dos

#1 Αδειάζουμε το ψυγείο από κάθε ζωικής προέλευσης τρόφιμο

Θα είναι ευκολότερο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο, αν δεν υπάρχει κανένας πειρασμός στο σπίτι. Δε θα αισθανθούμε καν ότι στερούμαστε, εφόσον δε θα βλέπουμε τα αγαπημένα μας μη vegan φαγητά.

#2 Προμηθευόμαστε κάθε τι πράσινο

Αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά θα γίνουν οι καλύτεροί μας φίλοι. Παράλληλα, μπαχαρικά, διάφοροι ξηροί καρποί και τα βούτυρά τους, το σιρόπι αγαύης και η βρώμη θα δώσουν αυτό το «κάτι παραπάνω» στα γεύματά μας.

#3 Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρωτεΐνη

Επειδή το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά θα λείπουν από τη διατροφή μας, είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές. Αυτό σημαίνει ότι η σόγια, το τόφου και τα όσπρια θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν, βέβαια, το επιθυμούμε και συμβουλευτούμε το διατροφολόγο μας, μπορούμε να πάρουμε μία πρωτεΐνη σε σκόνη και να ετοιμάζουμε τα πιο απολαυστικά smoothies για πρωινό.

#4 Το ουράνιο τόξο

Τι σημαίνει αυτό; Για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καλό είναι να βάζουμε στο πιάτο μας λαχανικά κάθε χρώματος. Το κόκκινο λάχανο, για παράδειγμα, ταιριάζει ιδανικά με μαρούλι και σπανάκι.

πηγή: Unsplash

Don’ts

#1 «Όχι» στο άγχος

Αντί να επικεντρωθούμε στα θετικά της αυστηρής χορτοφαγίας, είναι πιθανό να στρέψουμε την προσοχή μας σε όλα αυτά που θα «χάσουμε». Αντί για ζουμερά burgers, λουκάνικο και μπριζόλες, εμείς θα σκεφτόμαστε τις υπέροχες σαλάτες, τα vegan ρολά κανέλας και τα τρουφάκια σοκολάτας, τις νηστίσιμες χορτόπιτες.

Επειδή δεν έχει κρέας, δε σημαίνει πως υστερεί στη γεύση! Οι επιλογές είναι εξίσου απολαυστικές, ενώ κανένα ζώο δε θα υποφέρει για να τις ευχαριστηθούμε.

#2 Vegan και υγεία, δεν πάνε πάντα μαζί

Επειδή κάτι είναι απαλλαγμένο από ζωική πρωτεΐνη, δε σημαίνει πως ωφελεί την υγεία μας. Τα μπισκότα, τα κέικ, οι πίτσες – κανένα τους δεν είναι λιγότερο παχυντικό. Το φυστικοβούτυρο, το χούμους, η vegan σοκολάτα είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες.

Αν, βέβαια, επιλέξουμε να τα απορρίψουμε και, στη θέση τους, να φάμε λαχανικά και φρούτα, θα δούμε τεράστια διαφορά στο δέρμα και το σώμα μας.

 

Διαβάστε επίσης:

5 influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να σώσουν το περιβάλλον

Πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το vegan δέρμα;

Cruelty Free, Vegan, Ανακυκλώσιμα: Τι σημαίνουν τα σύμβολα στις συσκευασίες των προϊόντων;