HOUSE & GARDEN

Πώς να πετύχετε χρωματικές αντιθέσεις στη διακόσμηση

πηγή: instagram @propervacantdesign

Οι χρωματικές αντιθέσεις, μπορούν να προσφέρουν πολλά για τη διακόσμηση του σπιτιού.  Ανάλογα με το ύφος και τη λειτουργία του χώρου, χαρίζουν ένταση, ζωντάνια, δραματικότητα, γοητεία αλλά και ενέργεια. Μπορούν να εφαρμοστούν από ένα μόνο σημείο ή δωμάτιο, μέχρι και ολόκληρο το σπίτι.

Για να τις εφαρμόσετε με επιτυχία μπορείτε να αντιγράψετε τη μέθοδο του color blocking. Πρόκειται για τον συνδυασμό χρωμάτων, ο οποίος βασίζεται στις αντιθέσεις. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την τεχνική σύζευξης των χρωμάτων, είναι να δημιουργήσετε εκρηκτικές παλέτες τις οποίες θα εντάξετε στον χώρο με τη μορφή αντικειμένων, επίπλων και βαφών. Επομένως είναι καλό σε αυτό το σημείο να γνωρίζετε ποια είναι τα βασικά και ποια τα συμπληρωματικά χρώματα και ποια είναι η σημασία τους.

Βασικά είναι τα χρώματα που δεν μπορούν να προκύψουν από μίξεις άλλων χρωμάτων αλλά μπορούν να προκύψουν από αυτά άλλα παράγωγα χρώματα. Πρόκειται για το κίτρινο, κόκκινο και το μπλε. Η ιδανική αναλογία για να υπάρχει ισορροπία στη σύνθεση τους σε οποιοδήποτε σημείο είναι: 2 κίτρινο, 3 κόκκινο και 5 μπλε.

Συμπληρωματικά είναι τα χρώματα που προκύπτουν όταν συνδυάζονται δύο βασικά χρώματα μεταξύ τους. Για παράδειγμα το κόκκινο και το μπλε παράγουν το μωβ. Αυτό είναι και το συμπληρωματικό χρώμα του κίτρινου. Με την ίδια λογική το πράσινο είναι το συμπληρωματικό του κόκκινου και το πορτοκαλί του μπλε.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία γιατί έτσι μπορείτε να έχετε μία γενική εικόνα στο πώς «δουλεύουν» τα χρώματα μεταξύ τους. Επίσης με το λευκό ή το μαύρο μπορείτε να επηρεάσετε την τονικότητα της χρωματικής παλέτας.

Γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι το «color blocking» έχει έναν χαρακτήρα που παραπέμπει στα 60’s, όταν μεσουρανούσε η pop art η οποία σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή ως ένα τμήμα του μοντέρνου κινήματος που μείωσε τη διάκριση ανάμεσα στην εμπορική και την υψηλή τέχνη.

Οι χρωματικές αντιθέσεις, ο αυθορμητισμός, τα comics, η λαϊκή κουλτούρα, η χαρούμενη διάθεση και η απόρριψη του παραδοσιακού στοιχείου είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.

Ακολουθούν ορισμένα tips που θα βοηθήσουν:

-Στην περίπτωση ενός υπνοδωματίου είναι καλό να συνδυάσετε χρώματα και μοτίβα όμως με ένα μέτρο. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα δωμάτιο που πρέπει να εκπέμπει ηρεμία και χαλάρωση. Φροντίστε να έχει αρκετό φως για να μην δείχνει βαρύ στην όψη. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά μοτίβα μεταξύ τους κάνοντας ένα ενδιαφέρον mix & match.

-Αν έχετε λευκούς τοίχους, αντιμετωπίστε τους σαν ένα καμβά πάνω στον οποίο θα συνθέσετε μία χαρούμενη χρωματική παλέτα. Επίσης με ένα λευκό φόντο μπορείτε να αναδείξετε μέσω χρωμάτων τα αγαπημένα σας αντικέιμενα.

-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έντονο χρώμα για να τονίσετε έναν χώρο που διαχωρίζεται από έναν άλλον. Η χρωματική αντίθεση μπορεί να επιτευχθεί αν συνδυάσετε μεταξύ τους θερμά και ψυχρά χρώματα.

-Tα χρώματα δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία να κάνετε τη διαφορά στους τοίχους. Αντί για ταπετσαρία μπορείτε να δώσετε βάθος στον χώρο ειδικά αν υπάρχει κάποια αστοχία όπως ένα ασύμμετρο δωμάτιο ή ένας λοξός τοίχος.

 

Διαβάστε επίσης:

Maximalist décor: Γιατί να το προτιμήσετε και πώς να το εφαρμόσετε

Wess Anderson: Ο σκηνοθέτης που μετατράπηκε σε master της διακόσμησης

6 decor ideas εμπνευσμένες από το χρώμα της χρονιάς

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση