NEED TO KNOW

10 βιβλία από γυναίκες για γυναίκες που αξίζει να διαβάσετε

βιβλία
Photo by Sincerely Media on Unsplash

Ένα βιβλίο, ένα στυλό, ένα παιδί και ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο έχει πει η Malala YousafzaiΈνα βιβλίο μπορεί να μας ταξιδέψει, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε βήμα, να μας διηγηθεί ιστορίες για τόπους και ανθρώπους, να μας διδάξει και να μας «συστήσει» μοναδικές προσωπικότητες. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, γραμμένο από μια επιτυχημένη γυναίκα, μπορεί μας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές, να μας προσφέρει την έμπνευση που χρειαζόμαστε, ακόμη και να μας δώσει τη λύση σε κάποιο επαγγελματικό δίλημμα.

Βιβλία γραμμένα από γυναίκες, όπως η Michelle Obama, Melinda Gates, αλλά και διακεκριμένες συγγραφείς, για τις γυναίκες, τον φεμινισμό και άλλα κοινωνικά ζητήματα θα σας βοηθήσουν να δείτε τον κόσμο με μια νέα, πιο φρέσκια ματιά και γιατί όχι να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

  1. Ας είμαστε όλοι φεμινιστέςAdichie Chimamanda Ngozi

Το βιβλίο We Should All Be Feminists είναι ένα προσωπικό δοκίμιο της Chimamanda Ngozi Adichie, βραβευμένης συγγραφέα του Half of a Yellow Sun και του Americanah.

Η Adichie προσφέρει στους αναγνώστες έναν ορισμό του φεμινισμού για τον 21ο αιώνα, που βασίζεται στην ένταξη και την ευαισθητοποίηση. Στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις δικές της εμπειρίες, καταγράφει το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα, ενώ αναλύει τους λόγους για τους οποίους όλοι πρέπει να είμαστε φεμινιστές. 

      2. My Life on the Road – Gloria Steinem

Η Gloria Steinem, συγγραφέας, φεμινίστρια, δημοσιογράφος, και κοινωνική και πολιτική ακτιβίστρια, η οποία αναγνωρίστηκε από το αμερικανικό κράτος ως ηγέτρια και εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινηματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μέσα από το βιβλίο αυτό, εξιστορεί  τον αγώνα της για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Αποκαλύπτει την ιστορία της δικής της ανάπτυξης και πορείας. 

       3. In the Company of Women: Inspiration and Advice from over 100 Makers, Artists, and Entrepreneurs –  Grace Bonney 

Tο βιβλίο της Grace Bonney παρουσιάζει πάνω από 100 διαφορετικές εμπειρίες γυναικών, από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία παγκοσμίως. Ο αναγνώστης παίρνει μια μικρή γεύση από την σκληρή πραγματικότητα, τις διακρίσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, είτε εργάζονται καλλιτέχνες, είτε ως κωμικοί, αρχιτέκτονες, κ.α.

         4. Herstory: 50 Women and Girls Who Shook Up the World – Katherine Halligan

Η Katherine Halligan τιμά σπουδαίες γυναίκες, εξιστορώντας τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά τους. Παρουσιάζοντας τις ιστορίες 50 γυναικών, που άλλαξαν τον κόσμο, από την παιδική τους ηλικία, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετώπισαν, επιχειρεί να εμπνεύσει τους αναγνώστες και να τους πείσει πως δεν έχει σημασία το υπόβαθρο και τα κοινωνικά «πρέπει», αφού ο καθένας από εμάς μπορεί να πετύχει ό,τι θέλει!

          5. The Moment of Lift – Melinda Gates

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Melinda Gates μάχεται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και κοινωνιών, που βρίσκονται σε ανάγκη. Μέσα από την μακρόχρονη πορεία της, έχει καταλήξει στο εξής: Εάν θέλετε να ανεβάσετε μια κοινωνία, πρέπει να σταματήσετε να κρατάτε τις γυναίκες κάτω. Έτσι, μέσα από αυτό το προσωπικό βιβλίο, αφηγείται τα μαθήματα και τους ανθρώπους που γνώρισε, στα πλαίσια της δουλειάς της. Θήγει δύσκολα κοινωνικά ζητήματα όπως είναι οι παιδικοί γάμοι και η ανισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας. Και, για πρώτη φορά, γράφει για την προσωπική της ζωή και το δρόμο για ισότητα στον δικό της γάμο.

       6. Becoming: Η δική μου ιστορία – Obama Michelle

Μια συγκινητική αυτοβιογραφία από την Πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσκαλεί τους αναγνώστες να γνωρίσουν καλύτερα τον προσωπικό της κόσμο, εξιστορώντας εμπειρίες από την παιδική της ηλικία, από την εποχή που εργαζόταν ως στέλεχος και έπρεπε να ισορροπεί ανάμεσα στο ρόλο της μητέρας και του επαγγελματία και από τα χρόνια που ήταν Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Ξεδιπλώνει την ιστορία της με συναίσθημα, πάθος και ειλικρίνεια.

       7. No One Is Too Small to Make a Difference – Thunberg Greta

Τον Αύγουστο του 2018, μια 15χρονη από τη Σουηδία, η Thunberg Greta αποφάσισε να μην πάει στο σχολείο μια μέρα. Οι ενέργειές της πυροδότησαν ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην κλιματική κρίση, εμπνέοντας εκατομμύρια μαθητές και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ακούσουν, κερδίζοντας υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το βιβλίο μας συστήνει τη Greta, μέσα από τα δικά της λόγια, για πρώτη φορά. Κανείς δεν είναι πολύ μικρός για να κάνει τη διαφορά και όλοι πρέπει να αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία του πλανήτη.

       8. Women in Science – Ignotofsky Rachel

Ένα εικονογραφημένο, εκπαιδευτικό βιβλίο, μας συστήνει 50 σπουδαίες γυναίκες, που έχουν διαπρέψει στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, από τον αρχαίο έως τον σύγχρονο κόσμο. Από την πρωτευοντολόγο Jane Goodall έως την Katherine Johnson, οι ατρόμητες αυτές επιστήμονες άνοιξαν τον δρόμο για την επόμενη γενιά γυναικών μηχανικών, βιολόγων, μαθηματικών, γιατρών, αστροναυτών και φυσικών και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

       9. Με λένε Μαλάλα – Yousafzai Malala, Lamb Christina

Το «Με λένε Μαλάλα» είναι η αξιοθαύµαστη ιστορία µιας οικογένειας που άφησε την πατρίδα της εξαιτίας της τροµοκρατίας, η ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά. Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που ύψωσε το ανάστημά της και το 2014, στα δεκαεπτά της χρόνια, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

       10. Bossypants – Tina Fey

H Tina Fey όταν ήταν μικρή είχε όνειρο να γίνει κωμικός και να κάνει εκπομπές στην τηλεόραση. Από τις μέρες που ήταν «σπασικλάκι» στο σχολείο μέχρι την περιοδεία της στο Saturday Night Live, το βιβλίο αυτό εξιστορεί την πορεία της και αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της ζωής της, με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

«Οι γυναίκες δε σκαμπάζουν από αριθμητική» – Ή μήπως όχι;

Τα 4 κρυφά οφέλη του διαβάσματος

Όταν ο Goethe έγραψε «το πιο θανατηφόρο βιβλίο της ιστορίας»

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση