ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 4 κρυφά οφέλη του διαβάσματος

Photo by Liana Mikah on Unsplash

Το διάβασμα, ανέκαθεν αποτελεί την καλύτερη συντροφιά στις διακοπές και γενικά στον ελεύθερο χρόνο. Τα οφέλη του, πέρα από την καλλιέργεια του πνεύματος και της γενικής ή ειδικής γνώσης που προσφέρει, δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με μία έρευνα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας υγεία και ευημερία.

Η ανάγνωση βιβλίων εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, επεκτείνει τις γνώσεις και ενισχύει την ικανότητα γραφής. Επιπλέον είναι ένα «παιχνίδι» που προστατεύσει τον εγκέφαλό από τη νόσο Alzheimer.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους, μας ενθαρρύνει να σκεφτόμαστε πιο θετικά και συσφίγγει τις σχέσεις. Το διάβασμα, είναι μια μορφή άσκησης για τον εγκέφαλο που του δίνει τροφή για σκέψη και συγκέντρωση.

Τα 4 οφέλη που προσφέρει το διάβασμα

Αναστέλλει τη μείωση της γνωστικότητας

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, η προσκόλληση στη συνήθεια της ανάγνωσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που επιδίδονται σε δημιουργικές ή πνευματικές δραστηριότητες (όπως η ανάγνωση), είχαν χαμηλότερο ποσοστό γνωστικής παρακμής αργότερα στη ζωή τους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που διαβάζουν ή παίζουν τακτικά παιχνίδια που απαιτούν την οξυδέρκεια του μυαλού, όπως το σκάκι ή το παζλ, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ασθένεια του Alzheimer.

Αποβάλλει το άγχος

Το διάβασμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάγνωση ενός βιβλίου ρίχνει τα επίπεδα των ανθυγιεινών ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. Όταν πρόκειται για ανακούφιση από το άγχος, η ανάγνωση λειτουργεί καλύτερα από άλλες μεθόδους χαλάρωσης, όπως η μουσική ή η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η σκέψη συγκεντρώνεται στο περιεχόμενο του βιβλίου και επικεντρώνεται στο παρόν.

Photo by Joel Muniz on Unsplash

Βελτιώνει την ενσυναίσθηση

Διαβάζοντας μυθιστορήματα, παράλληλα αυξάνουμε την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Μέσα στις σελίδες τους σκιαγραφούνται διάφοροι χαρακτήρες και πώς συμπεριφέρονται με τους υπόλοιπους της ιστορίας. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο να αναπτύσσουμε την ικανότητα να κατανοούμε καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Όσο αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση, μας ενθαρρύνει να αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Βελτιώνει τις σχέσεις

Το διάβασμα, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, μειώνεται το άγχος και συμβάλλει στο να διατηρούμε καλύτερα τις σχέσεις με τους φίλους, τον σύντροφο και τα μέλη της οικογένειάς. Όπου επικρατεί χαλαρή διάθεση, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να τσακωθούμε ή να μαλώσουμε με κάποιον.

Μέσα από τα βιβλία, μαθαίνουμε πολλά για τις συμπεριφορές. Αυτό βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που έχουμε με τον σύντροφο μας και προειδοποιεί ακόμα και για πράγματα που μπορούν να βλάψουν τη σχέση μας.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

«4 λεπτά στα μάτια ενός πρόσφυγα»: Η ισότητα δεν έχει σύνορα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση